
Orzo met tomatensaus en courgette
met geraspte gruyère en rozemarijn
Wist je dat hoewel cherrytomaten klein zijn, ze een hoger vitaminegehalte hebben dan de gewone tomaat? Zo bevatten ze een hoog gehalte bètacaroteen. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Courgette
¼ blik(ken)
Cherrytomaten in blik
¼ takje(s)
Verse rozemarijn
85 gram
Orzo
5 gram
Amandelschaafsel
25 gram
Geraspte gruyère
¼ zakje(s)
Italiaanse kruiden
Zelf toevoegen
naar smaak
Peper en zout
1 tl
[Plantaardige] roomboter
175 ml
[Zoutarme] groentebouillon
½ el
Olijfolie
Benodigdheden
Instructies

Bereid de bouillon. Snipper de kleine rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette in halve maantjes. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn.
Tip: Wist je dat je met dit gerecht door de gruyère, amandelen en de grote hoeveelheid groenten ruim een kwart van de ADH calcium binnenkrijgt?

Verhit de roomboter in een pan met deksel en fruit de rode ui 2 minuten op middellaag vuur. Weeg de orzo af, voeg toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, 8 – 10 minuten. Roer goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg extra water toe als de orzo te droog wordt.

Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel met de helft van de rozemarijn goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.

Verhit de olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de courgette, knoflook en overige rozemarijn 6 – 8 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege de cherrytomaten in blik toe.
Tip: Geen haast? Rooster de tomaten met een beetje olie, peper & zout 15 minuten in de oven op 200 graden. Voeg in stap 2 de courgette aan de orzo toe en verdeel de tomaten bij het serveren over de orzo.

Meng de Italiaanse kruiden, de groenten en de helft van de geraspte gruyère door de orzo. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Gruyère is een relatief pittige kaas. Is niet iedereen hier liefhebber van? Voeg de gruyère dan niet toe aan de orzo, maar laat de liefhebbers het gerecht er naar smaak mee garneren.

Verdeel de orzo met groenten over de borden. Garneer met het rozemarijn-amandelschaafsel en de overige geraspte gruyère.
Tip: Door minder vlees te eten, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Wat je ook verlaagt met vegetarisch eten is watergebruik, ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen. Verstandig voor jou én de planeet!