Wil je jouw zelfgemaakte tzatziki extra body en smaak geven en heb je extra tijd? Laat de yogurt dan eerst nog uitlekken in een fijne doek.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Turks broodje
45 gram
Volkoren couscous
1 stuk(s)
Kalfsburger
½ stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Ui
5 gram
Verse bladpeterselie en munt
2 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Komkommer
50 gram
Biologische volle yoghurt
4 ml
Olijfolie met citroen
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
80 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Rodewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
½ el
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het Turkse broodje 3 - 6 minuten. Breng 80 ml bouillon per persoon aan de kook in een pan met deksel voor de couscous. Voeg de couscous toe en laat, afgedekt, 10 minuten wellen. Roer daarna los met een vork en laat staan zonder deksel. De couscous mag afkoelen.
Tip: Het kan zijn dat je meer couscous krijgt dan je nodig hebt voor dit recept. Weeg daarom eerst de juiste hoeveelheid af. De rest kun je bijvoorbeeld gebruiken in een lunchsalade.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon en de Midden-Oosterse kruiden in een koekenpan op middelhoog vuur tot de kruiden beginnen geuren. Bak vervolgens de kalfsburger in 5 minuten per kant bruin. De burger mag nog roze zijn vanbinnen. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de tomaat in blokjes en snipper de ui. Snijd de muntblaadjes en bladpeterselie grof.
Tip: De ui gaat rauw door de couscoussalade. Houd je niet van rauwe ui? Bak deze dan mee met de burger.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de komkommer in de lengte door de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd de helft van de komkommer in plakjes en rasp de ander helft met een grove rasp. Meng de yoghurt, knoflook en de geraspte komkommer in een saladekom en breng op smaak met peper en zout.
Maak in een grote kom een dressing van per persoon: 1/2 el rodewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie en de olijfolie met citroen. Breng op smaak met peper en zout. Roer de couscous, tomatenblokjes, ui en verse kruiden hierdoor. Snijd het Turkse broodje open en leg de burger erin met een schep tzatziki. Beleg met de plakjes komkommer. Serveer met de couscoussalade en de overige tzatziki.