home iconhome iconReceptenarchief
arrow right iconarrow right icon
Grieks recepten
Vegetarische Griekse schotel

Vegetarische Griekse schotel

Tomaat en feta uit de oven met kappertjes en pompoenpitten

Lees meer

Grieken zijn gek op hun nationale trots: gemiddeld eten zij jaarlijks maar liefst 10 kilo feta per persoon. Deze traditionele schapenkaas is heerlijk in een salade, maar wordt in Griekenland ook als hapje gegeten. Neem bijvoorbeeld saganaki, een hapje waarbij de kaas met een laagje bloem wordt gebakken in de pan. Wij houden het simpel met feta uit de oven – minstens zo lekker en minder afwas!

Labels:VeggieGlutenvrij
Allergenen:Melk (inclusief lactose)
Voorbereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidsgraadNiveau 2
Ingredienten
hoeveelheden
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
hoeveelheden

170 g

Zilvervliesrijst

1 stuks

Knoflookteen

4 stuks

Tomaat

125 g

Rode cherrytomaten

150 g

Feta

(BevatMelk (inclusief lactose))

30 g

Kappertjes

20 g

Pompoenpitten

(Kan sporen van allergenen bevatten)

5 g

Vers basilicum

(Kan sporen van allergenen bevatten)

Zelf toevoegen

2 tl

Zwarte balsamicoazijn

4 el

Olijfolie

2 tl

Bruine suiker

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
Energie (kJ)3619 kJ
Energie (kcal)865 kcal
Vetten48.0 g
waarvan verzadigd14.5 g
Koolhydraten80 g
waarvan suikers14.9 g
Vezels6 g
Eiwitten24 g
Zout3.2 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Pan met deksel
Zeef
Cutting Board
Mes
Oven
Ovenschaal
Koekenpan
Bord
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
Rijst koken
Rijst koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Kook hierin de zilvervliesrijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen in een zeef, zodat de rijst goed kan afkoelen. Stort eventueel uit over een bord of een snijplank, zodat de rijst sneller afkoelt.

Snijden
Snijden
2

Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaten in parten en laat de cherrytomaten heel.

Mengen en roosteren
Mengen en roosteren
3

Meng in een ovenschaal alle tomaten met de knoflook. Voeg de zwarte balsamicoazijn, de helft van de olijfolie en de bruine suiker toe, schep om en breng op smaak met peper en zout. Leg de feta voorzichtig in zijn geheel in het midden op de tomaten en bak 20 – 25 minuten in de oven. Schep de laatste 5 minuten de kappertjes erbij.

Poffen en snijden
Poffen en snijden
4

Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes.

Rijst bakken
Rijst bakken
5

Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de afgekoelde zilvervliesrijst 4 – 5 minuten. Roer niet te vaak, zorg ervoor dat de rijst echt kan bakken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
Serveren
6

Verdeel de zilvervliesrijst over de borden, schep de tomaten met kappertjes half op de rijst en half ernaast en leg de feta voorzichtig op de tomaten. Schenk het sap uit de ovenschaal over de rijst en garneer met de pompoenpitten en het basilicum.