Feestelijk gehaktbrood met spek en uienjus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Feestelijk gehaktbrood met spek en uienjus

Feestelijk gehaktbrood met spek en uienjus

met gegrilde bloemkool, spruiten en aardappelpuree

Het gekruide gehakt barst van de smaken! Cayennepeper, kummel en kardamom, ze maken van dit gehaktbrood een restaurantwaardige creatie.

Allergenen :
Tarwe
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd1 uur
oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Ui

½ takje(s)

Verse rozemarijn

1.5 snufje

Nootmuskaat

250 gram

Bloemkool

75 gram

Spruiten

150 gram

Gemengd gekruid gehakt

(Kan bevatten Selderij, Soja, Gluten, Eieren, Mosterd)

25 gram

Panko paneermeel

(Bevat Tarwe)

½ stuk(s)

Parmigiano Reggiano DOP

(Bevat Melk (inclusief lactose))

⅓ zakje(s)

Gedroogde tijm

3 plak(ken)

Ontbijtspek

40 gram

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

15 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

40 gram

Pikante uienchutney

250 gram

Aardappelen

Zelf toevoegen

30 ml

[Plantaardige] melk

1 el

Zwarte balsamicoazijn

½ el

Honing

¾ el

Olijfolie

1.25 el

[Plantaardige] roomboter

2 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

0.12 stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)5658 kJ
Energie (kcal)1352 kcal
Vetten76 g
waarvan verzadigd34.2 g
Koolhydraten104.4 g
waarvan suikers25.5 g
Vezels21.2 g
Eiwitten57.6 g
Zout4.2 g

Benodigdheden

Kom
Rasp
Ovenschaal
Aluminiumfolie
Pot
Grote kom
Bakplaat met bakpapier
Kleine steelpan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Rasp de parmigiano reggiano. 
  • Ris de naaldjes van het rozemarijntakje en snijd fijn. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon.
  • Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Halveer de spruiten.
  • Meng het gehakt in een kom met de panko, parmigiano reggiano, rozemarijn en de helft van de ui. Voeg per persoon: 30 ml melk, 1/2 tl tijm en 1 tl mosterd toe. Breng op smaak met peper en zout.
Gehaktbrood maken
2
  • Kneed het gehakt goed tot alles gemengd is en kneed het in de vorm van een brood.
  • Leg het gehaktbrood in een ovenschaal, omwikkel met het ontbijtspek en leg er 1/2 el roomboter per persoon op. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 40 – 50 minuten in de oven.
  • Verwijder het aluminiumfolie na 25 minuten en schep het braadvet over het gehaktbrood voor je het weer terug in de oven zet.
  • Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de bloemkool.
Groenten roosteren
3
  • Kook de bloemkool 5 minuten en giet af. Meng in een kleine kom per persoon: 1 el zwarte balsamicoazijn, 1/2 el honing, 1/2 el olijfolie, 1/4 tl gedroogde tijm, peper en zout tot een dressing.
  • Verdeel de spruiten over één kant van een bakplaat met bakpapier en meng met de dressing. Rooster de spruiten 25 - 30 minuten in de oven, naast of boven het gehaktbrood. 
  • Meng de bloemkool in een andere ovenschaal met de slagroom, oude kaas, de helft van de geraspte nootmuskaat, peper en zout.
  • Bak de bloemkool de laatste 15 – 20 minuten mee naast de spruitjes in de oven. 
Saus maken
4
  • Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een kleine steelpan op gemiddeld vuur en bak de overige ui 2 – 3 minuten.
  • Voeg de uienchutney toe. Voeg per persoon: 50 ml water en 1/8 bouillonblokje toe.
  • Breng aan de kook en laat de saus in 6 – 8 minuten zachtjes inkoken.
  • Breng ondertussen ruim water aan de kook in de pan met deksel van de bloemkool.
Koken
5
  • Schil of was de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten in de pan met deksel. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
  • Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree.
  • Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1 tl mosterd en een scheutje melk toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met de overige nootmuskaat, peper en zout.
Serveren
6
  • Verdeel het gehaktbrood en de gegrilde groenten over de borden.
  • Serveer met de aardappelpuree en de uienchutneyjus.