De ambachtelijke achterham in dit recept draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor lokaal, verantwoord en vooral smaakvol varkensvlees.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Leek
250 g
Potatoes
¼ piece
Lemon
100 milliliters
Organic semi-skimmed milk
(Contains Melk (inclusief lactose))
25 g
Grated aged Gouda
(Contains Melk (inclusief lactose))
2 slice
Ham
15 g
Panko breadcrumbs
(Contains Tarwe)
1 pinch
Nutmeg
1.5 tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
Flour
1 teaspoon
Mustard
150 milliliters
Low sodium vegetable stock
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd de prei in rolletjes van ongeveer 15 cm. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de preirolletjes in 4 – 5 minuten rondom bruin en blus af met de bouillon. Stoof de prei, afgedekt, 15 minuten. Giet af, maar bewaar een beetje kookvocht en laat uitlekken op een vel keukenpapier (zie Tip).
Tip: Zorg dat de prei niet te vochtig meer is, anders wordt de kaassaus te vloeibaar.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in partjes. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Pers de citroen uit. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon met een fijne rasp.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op gemiddeld vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en laat het al roerend met een garde opdrogen (zie Tip). Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met de helft van de nootmuskaat, peper en zout.
Tip: Als je de roomboter en bloem op deze manier mengt, maak je een roux. Bij een roux is het belangrijk dat de hoeveelheden kloppen. Meet daarom eventueel precies af: 1 el roomboter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Haal de steelpan van het vuur en roer er 2/3 van de kaas en 1/2 el citroensap per persoon door. Omwikkel de uitgelekte prei met de hamplakjes en leg de preirolletjes naast elkaar in een ovenschaal. Giet dan de kaassaus over de preirolletjes. Strooi de panko en de overige kaas over de ovenschotel en plaats het gerecht 15 – 20 minuten in de oven, of tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en het kookvocht van de prei toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met de overige nootmuskaat, peper en zout.
Serveer de preirolletjes met de puree.