topBanner
Vegetarische moussaka

Vegetarische moussaka

Een ovenschotel met rode splitlinzen, courgette en knoflookbrood

Lees meer

Moussaka is samen met gyros en souvlaki waarschijnlijk een van de eerste gerechten waar je aan denkt bij de Griekse keuken. Deze klassieker is niet alleen populair in Griekenland: rond de Middellandse Zee en in de Balkan vind je allerlei variaties op dit gerecht. Ook jij maakt vanavond een variatie op de klassieker: je gebruikt rode splitlinzen in plaats van lamsgehakt!

Labels:Veggie
Allergenen :Glutenbevattende granenSojaMelk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingredienten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

⅔ stuk(s)

Aubergine

1 stuk(s)

Ui

⅔ stuk(s)

Courgette

⅔ stuk(s)

Gele paprika

1 stuk(s)

Knoflookteen

2 tl

Gedroogde oregano

1 tl

Gemalen kaneel

⅔ bakje(s)

Tomatenpuree

50 gram

Rode splitlinzen

1 pak(ken)

Tomatenblokjes

2 stuk(s)

Witte ciabatta

(BevatGlutenbevattende granen, Soja, Melk (inclusief lactose))

50 gram

Crème fraîche

(BevatMelk (inclusief lactose))

50 gram

Geraspte oude kaas

(BevatMelk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

250 ml

Groentebouillon

2 el

Olijfolie

2 tl

Zwarte balsamicoazijn

1 el

Bruine suiker

1.5 el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)3347 kJ
Energie (kcal)800 kcal
Vetten40.0 g
waarvan verzadigd14.1 g
Koolhydraten76 g
waarvan suikers31.7 g
Vezels15 g
Eiwitten27 g
Zout3.3 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Hapjespan
Bakpapier
Bakplaat
Ovenschaal
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakjes van 1/2 cm dik. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Verwijder de zaadlijsten van de gele paprika en snijd de paprika in blokjes van 1 cm. Pers de helft van de knoflook of snijd fijn, de overige knoflook houd je heel. Deze gebruik je later om de ciabatta mee in te wrijven.

2

Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette en de gele paprika toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook toe, en voeg ook de oregano, de kaneel en de tomatenpuree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.

3

Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe. Roer goed, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat de linzen niet aanbakken.

4

Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met de zonnebloemolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster ze 10 – 12 minuten in de oven. Halveer ondertussen de witte ciabatta en wrijf in met de overige knoflook, besprenkel met de overige olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

5

Doe het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakjes aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.

6

Serveer de moussaka in diepe borden, met het knoflookbrood ernaast.