Klimaatbewuste recepten

Alles wat je wil weten over het Klimaatbewust-label op ons menu
Alles wat je wil weten over het Klimaatbewust-label op ons menu

Samen klimaatbewust

Maak je graag bewuste keuzes voor jezelf én de planeet? Dan hebben we goed nieuws! Om je een handje te helpen vind je vanaf nu het Klimaatbewust-label op het HelloFresh-menu bij de minst klimaatbelastende recepten van die week*. Zo wordt het maken van bewuste keuzes voor jezelf én de planeet een stuk makkelijker!

De recepten zijn eenvoudig te herkennen aan het groenblauwe Klimaatbewust-label en smaken net zo lekker als je van ons gewend bent. Of zelfs nóg lekkerder nu je weet dat het een milieuvriendelijkere keuze is! Ga naar je HelloFresh-menu en ontdek welke recepten deze week klimaatbewust zijn.
Waarom is klimaatbewuster eten belangrijk?

Waarom is klimaatbewuster eten belangrijk?

Wat jij elke dag eet heeft een directe invloed op het klimaat. Bij onder andere de landbouw, productie, verwerking en het transport van voedsel komen namelijk CO₂ en andere broeikasgassen (samen CO₂-equivalenten of kort CO₂e genoemd) vrij, die bijdragen aan het broeikaseffect. In Europa is de voedselindustrie verantwoordelijk voor ongeveer 30% van alle CO2e-uitstoot (1).

Met het Klimaatbewust-label willen wij jou aanmoedigen de recepten op het HelloFresh-menu te kiezen waarvan de ingrediënten de minste CO₂e-uitstoot veroorzaken. Want door klimaatbewuster te eten, draag je bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Doe je mee?
Waar staat het Klimaatbewust-label voor?

Waar staat het Klimaatbewust-label voor?

De CO₂e-uitstoot veroorzaakt door de landbouw, productie en verwerking van de ingrediënten in de recepten met het Klimaatbewust-label is minimaal 51% lager dan de CO₂e-uitstoot van het gemiddelde recept op ons menu in 2021**. Waarom 51%? We hebben ons laten inspireren door de aanbeveling van de VN om de wereldwijde CO₂-uitstoot van 2020 tot 2030 met 7,6% per jaar te verminderen (2).

Een daling van 7,6% per jaar betekent dat de uitstoot in 2030 51% lager moet liggen dan in 2021. Deze aanbeveling is gedaan om een van de doelstellingen van het VN-Klimaatakkoord van Parijs te behalen, namelijk het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C (2). Met het Klimaatbewust-label proberen we jou te stimuleren een klimaatbewustere receptkeuze te maken en zo samen bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.
Wat berekenen we precies?

Wat berekenen we precies?

Met het Klimaatbewust-label brengen we nu de CO₂e-uitstoot in kaart gerelateerd aan de landbouw-, productie- en verwerkingsfases van de ingrediënten die wij jou leveren voor jouw HelloFresh-recepten. De ISO 14040-conforme levenscyclusanalyse die HelloFresh in april 2022 heeft afgerond, laat zien dat deze 3 fases samen gemiddeld verantwoordelijk zijn voor 68% van de CO₂e-uitstoot in de gehele keten(3).

De uitstoot van verpakkingen en transport valt momenteel buiten onze berekeningen. Ondertussen zijn we druk op zoek naar een manier om ook de uitstoot van verpakkingen en transport in onze berekeningen op te nemen en onze gegevensverzameling op dit gebied te verbeteren.

De grootste impact in kaart gebracht

De grootste impact in kaart gebracht

De bovengenoemde levenscyclusanalyse laat zien dat de impact van landbouw, productie en verwerking van de ingrediënten die gebruikt werden voor de HelloFresh-recepten in de analyse gemiddeld bijna tien keer groter lijkt dan de impact van verpakkingen en transport naar HelloFresh (3).

Het is ook de uitstoot gerelateerd aan de landbouw-, productie- en verwerkingsfases die veel kan verschillen per ingrediënt. Wist je bijvoorbeeld dat de productie van een kilo biefstuk meer dan twintig keer zoveel CO₂e uitstoot dan de productie van een kilo eieren (4)? Kortom, welke ingrediënten in jouw recept zitten en hoe deze zijn geproduceerd, heeft vaak veel impact.

Hoe berekenen we de impact van onze recepten?

De CO2e-uitstoot van al onze ingrediënten krijgen we via de database HowGood, 's werelds grootste database voor duurzaamheid van producten en ingrediënten. Op basis van deze informatie en het gewicht van elk ingrediënt in het recept, berekenen we de uitstoot per portie.

Meer weten over duurzaamheid bij HelloFresh?

Klik hier

Disclaimer:

 • Wanneer gegevens niet beschikbaar zijn, gebruiken we de CO₂e-uitstoot gebaseerd op soortgelijke producten met een veronderstelde soortgelijke impact (ook wel proxy-ingrediënten genoemd). Zelfs als de geschatte impact van die ingrediënten heel dicht bij de ware impact ligt, kunnen we dat niet garanderen. Om ervoor te zorgen dat Klimaatbewuste recepten een echte bijdrage leveren aan het bereiken van de doelstellingen van het VN-Klimaatakkoord van Parijs, hebben we besloten recepten waarvan meer dan 10% van de uitstoot berekend is op basis van proxy's, geen Klimaatbewust-label te geven.
 • We geven de CO₂e-impact van onze recepten zo nauwkeurig mogelijk weer, op basis van HowGood-gegevens en ons berekeningsmodel. Het kan iets afwijken van de ware CO2e-uitstoot, doordat bepaalde ingrediënten in het recept op het laatste moment zijn gewijzigd of gegevens over bepaalde ingrediënten niet beschikbaar waren.

  Voetnoot:
  *Recepten die op basis van de landbouw, productie en verwerking van de ingrediënten het minst klimaatbelastend zijn.
  ** Wanneer je een extra product aan je recept toevoegt, wordt dit niet meegenomen in onze CO₂e-berekening.
  *** Niet meegenomen in de berekening van het Klimaatbewust-label.

  Bronnen:
  1 - Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions.

  2 - Emissions Gap Report 2019.

  3 - HelloFresh levenscyclusanalyse.

  4 - Environmental Impacts of Food Production, originele bron: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers.