In de donkere maanden- tijd voor stamppot! In dit hutspotrecept kook je de uien niet mee met de wortelen, maar bak je ze zacht in boter voor een lekker zoete smaak. De rucola geeft deze hutspot een bijzondere, nootachtige twist. Je serveert de hutspot klassiek met een ambachtelijke worst die op traditionele wijze gerookt is op beukenhoutsnippers.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
300 gram
Kruimige aardappelen
100 gram
Gele wortel
100 gram
Peen
1 stuk(s)
Varkensrookworst
1 stuk(s)
Rode ui
25 gram
Magere spekblokjes
20 gram
Rucola
(Kan bevatten Selderij)
1.5 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Olijfolie
scheutje
Melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Kook ruim water in een grote pan met deksel voor de aardappelen en de peen. Schil de aardappelen (agria) of was ze grondig en snijd in grove stukken. Weeg de wortelen af en schil met een dunschiller de buitenste laag van de gele en de oranje peen. Snijd beide in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen.
Kook de aardappelen met de peen 15 – 18 minuten, afgedekt, in de pan met deksel. Leg de laatste 5 minuten de rookworst erbij. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en stamp met een aardappelstamper tot een grove stamppot. Bewaar de rookworst apart.
Verhit ondertussen een hapjespan op middelhoog vuur en bak de rode ui, zonder boter of olie, met een snuf zout 2 – 3 minuten. Verlaag het vuur, voeg vervolgens per persoon ½ el roomboter toe en bak nog 10 – 15 minuten op middelmatig vuur.
Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 – 6 minuten krokant. Breng in een kom de rucola op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout.
Voeg de spekblokjes met bakvet, de overige roomboter en een klein scheutje melk toe aan de hutspot om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Maak op elk bord een bedje van rucola, schep de hutspot erop en serveer met de rookworst. Schep de gekaramelliseerde ui over de hutspot.