Wist je dat zalm, net als een flamingo, roze is door wat hij eet? De kleur komt van een pigment dat ze opnemen uit bijvoorbeeld garnalen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Sjalot
3 stuk(s)
Knoflookteen
50 gram
Spinazie
5 gram
Verse dille & bieslook
¼ stuk(s)
Citroen
20 gram
Roomkaas
200 gram
Krieltjes
½ stuk(s)
Venkel
1 stuk(s)
Zalmfilet
½ roll(s)
Bladerdeeg
(Bevat Tarwe Kan bevatten Melk (inclusief lactose))
30 gram
Rucola en veldsla
1 tl
Honing
1.25 ml
[Plantaardige] melk
1.5 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1 el
Olijfolie
¾ el
Witte balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook 1 minuut. Voeg de spinazie hand voor hand toe en laat al roerend slinken. Laat de spinazie uitlekken en afkoelen in een vergiet. Hak de spinazie vervolgens fijn.
Snijd de verse bieslook en dille fijn en snijd de citroen in 2 parten per persoon. Meng in een kom de roomkaas en de helft van de kruiden met peper en zout. Knijp er 1 partje citroen per persoon boven uit. Meng goed en bewaar apart. Was de krieltjes grondig, halveer en snijd de grote krieltjes in kwarten. Verwijder de harde kern van de venkel en snijd in reepjes.
Verhit in dezelfde koekenpan van de spinazie 1/2 el roomboter per persoon op middelhoog vuur. Voeg de venkel toe en bak 4 - 5 minuten. Schep regelmatig om. Voeg per persoon 2 el water en 1 tl honing toe en stoof, afgedekt, 10 - 15 minuten. Breng op smaak met peper en zout en houd warm op laag vuur. Haal de zalm uit de verpakking en bestrooi met peper en zout.
Snijd het bladerdeeg in stukken, zodat je 1/2 rol per persoon gebruikt. Prik met een vork voorzichtig wat gaatjes in het deeg. Verdeel de spinazie over de helft van de stukken bladerdeeg. Leg de zalmfilet erop en bestrijk met de roomkaas. Vouw het bladerdeeg over de zalm, druk de zijkanten stevig aan en snijd de bovenkant in. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met een beetje melk.
Leg de zalmpakketjes op een bakplaat met bakpapier. Leg de krieltjes naast de zalmpakketjes en meng met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak 20 - 25 minuten in de oven. Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie met 1/4 el witte balsamicoazijn. Voeg vlak voor serveren de rucola, veldsla en de overige kruiden toe aan de dressing en meng goed.
Verdeel de zalm in bladerdeeg over de borden. Serveer met de krieltjes, gestoofde venkel en de salade. Garneer met de citroenpartjes.
Tip: Wist je dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen? Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en is nodig voor de opname van calcium. Vette vis, zoals zalm, makreel, haring en sardine, zit er vol mee.