Fan van de traditionele witlofschotel met ham en kaas? Wij ook – en omdat wij ook gek zijn op variatie hebben we een twist aan het originele recept gegeven. De zoete appel en romige Franse brie zorgen ervoor dat het bittertje van de witlof niet overheerst. Zo valt hij bij oud én jong in de smaak!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Roodschillige aardappelen
1.5 stuk(s)
Witlof
100 gram
Gekruid rundergehakt
½ stuk(s)
Appel
50 gram
Franse brie
(Bevat Melk (inclusief lactose) Kan bevatten Eieren, Gluten, Mosterd)
20 gram
Veldsla
¾ el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Fles olijfolie
½ el
Wittewijnazijn
½ tl
Mosterd
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in parten. Verhit 1 el olijfolie per persoon in hapjespan met deksel en bak de aardappelen 25 – 35 minuten op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten het deksel van de pan. Schep regelmatig om en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een andere hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak het witlof, afgedekt, 3 – 5 minuten met de gesneden kant naar beneden, of tot het bruin kleurt. Leg daarna het witlof met de gebakken kant naar boven in een met bakpapier beklede ovenschaal.
Verdeel het gehakt in porties van 100 gram per persoon en maak hier dikke, ovaalvormige burgers van. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in de hapjespan van het witlof op middelhoog vuur. Bak de burgers in 4 – 5 minuten rondom bruin, zet het vuur laag en bak nog 8 – 10 minuten met het deksel op de hapjespan.
Snijd ondertussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes. Snijd de brie in dunne plakken. Leg de appelplakjes dakpansgewijs op het witlof op een bakplaat met bakpapier en beleg dan met de plakken brie. Bak het witlof nog 8 – 10 minuten in de oven.
Maak in een saladekom een dressing van per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn en 1 tl mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Meng de veldsla met de dressing.
Verdeel de salade over de borden en leg het witlof en de burger erbij. Serveer de aardappelen ernaast.