Witlof gegratineerd met Franse brie en appel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Witlof gegratineerd met Franse brie en appel

Witlof gegratineerd met Franse brie en appel

met een zelfgemaakte burger en roseval aardappelen

Fan van de traditionele witlofschotel met ham en kaas? Wij ook – en omdat wij ook gek zijn op variatie hebben we een twist aan het originele recept gegeven. De zoete appel en romige Franse brie zorgen ervoor dat het bittertje van de witlof niet overheerst. Zo valt hij bij oud én jong in de smaak!

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Roodschillige aardappelen

1.5 stuk(s)

Witlof

100 gram

Gekruid rundergehakt

½ stuk(s)

Appel

50 gram

Franse brie

(Bevat Melk (inclusief lactose) Kan bevatten Eieren, Gluten, Mosterd)

20 gram

Veldsla

¾ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ el

Fles olijfolie

Zelf toevoegen

½ el

Wittewijnazijn

½ tl

Mosterd

½ el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)4111 kJ
Energie (kcal)983 kcal
Vetten55 g
waarvan verzadigd24.9 g
Koolhydraten70 g
waarvan suikers19.4 g
Vezels11 g
Eiwitten47 g
Zout1.2 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Ovenschaal
Bakpapier
Bakplaat
Saladekom

Instructies

Aardappelen bereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in parten. Verhit 1 el olijfolie per persoon in hapjespan met deksel en bak de aardappelen 25 – 35 minuten op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten het deksel van de pan. Schep regelmatig om en breng op smaak met peper en zout.

Witlof bakken
2

Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een andere hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak het witlof, afgedekt, 3 – 5 minuten met de gesneden kant naar beneden, of tot het bruin kleurt. Leg daarna het witlof met de gebakken kant naar boven in een met bakpapier beklede ovenschaal.

Burger bakken
3

Verdeel het gehakt in porties van 100 gram per persoon en maak hier dikke, ovaalvormige burgers van. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in de hapjespan van het witlof op middelhoog vuur. Bak de burgers in 4 – 5 minuten rondom bruin, zet het vuur laag en bak nog 8 – 10 minuten met het deksel op de hapjespan.

Brie en appel snijden
4

Snijd ondertussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes. Snijd de brie in dunne plakken. Leg de appelplakjes dakpansgewijs op het witlof op een bakplaat met bakpapier en beleg dan met de plakken brie. Bak het witlof nog 8 – 10 minuten in de oven.

Salade maken
5

Maak in een saladekom een dressing van per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn en 1 tl mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Meng de veldsla met de dressing.

Serveren
6

Verdeel de salade over de borden en leg het witlof en de burger erbij. Serveer de aardappelen ernaast.