
Sajoer is een pittig gerecht uit de Indonesische keuken, waarbij een groente de hoofdrol speelt. In dit geval is dat de sperzieboon, die op smaak wordt gebracht met ui, specerijen en bouillon. Dit vormt de perfecte tegenhanger van de milde wijting.
The quantities provided above are averages only.
Produced in a facility that processes eggs, milk, fish, peanuts, sesame, shellfish, soy, tree nuts, and wheat.
½ unit
Ui
1 unit
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
¼ unit
Rode peper
85 g
Surinaamse rijst
⅓ can
Tomatenpuree
200 g
Gebroken sperziebonen
(May be present: Selderij)
60 milliliters
Kokosmelk
1 unit
Wijtingfilet met huid
(Contains: Vis)
250 milliliters
Groentebouillon
1 tablespoon
Zonnebloemolie
1.5 tablespoon
Ketjap manis
½ teaspoon
Wittewijnazijn
½ tablespoon
Olijfolie
to taste
Peper en zout

Bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn.

Verhit de helft van de zonnebloemolie in een pan met deksel en fruit de helft van de ui, de helft van de knoflook en de helft van de rode peper 2 minuten op laag vuur.

Voeg de rijst, tomatenpuree en ½ el ketjap manis per persoon toe en bak al roerende 1 minuut. Voeg 225 ml bouillon per persoon toe en kook de rijst, afgedekt, in 15 -20 minuten. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.

Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de gember, de overige ui, de overige knoflook en de overige rode peper 2 minuten op laag vuur. Voeg de witte wijnazijn, sperziebonen, de overige bouillon, de overige ketjap manis en de kokosmelk toe en laat 14 - 16 minuten afgedekt stoven op laag vuur. Haal halverwege de deksel van de pan en laat de saus iets inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Dep het vel van de vis droog. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de wijtingfilet 2-3 minuten per kant op middelhoog vuur (zie tip). Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de rijst en de sperziebonen over de borden en serveer de wijtingfilet er op.