Vietnamese stijl varkensgehakt met rijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vietnamese stijl varkensgehakt met rijst

Vietnamese stijl varkensgehakt met rijst

met mango, frisse salade en nước chấm-dressing

Nước chấm is een algemene naam voor Vietnamese dipsauzen. Deze beroemde versie speelt met de smaken zoet, zuur, zout en pittig.

Allergenen :
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

75 gram

Witte langgraanrijst

100 gram

Varkensboerengehakt

(Kan bevatten: Soja, Tarwe, Ei, Mosterd, Selderij)

1 stuk(s)

Knoflookteen

5 gram

Munt, koriander en Thais basilicum

¼ stuk(s)

Limoen

10 ml

Vissaus

(Bevat: Vis)

½ stuk(s)

Komkommer

½ stuk(s)

Rode ui

¼ stuk(s)

Rode peper

5 gram

Gemberpuree

20 gram

Veldsla

½ stuk(s)

Mango

Zelf toevoegen

1 el

Suiker

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

180 ml

Kokend water

1 el

Zonnebloemolie

1 el

Wittewijnazijn

30 ml

Water voor saus

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3354 kJ
Energie (kcal)802 kcal
Vetten32.6 g
waarvan verzadigd7.9 g
Koolhydraten99.3 g
waarvan suikers30.5 g
Vezels8.6 g
Eiwitten25.8 g
Zout3.6 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Waterkoker
Dunschiller
Saladekom
Kleine kom
Hapjespan

Instructies

Rijst koken
1
  • Breng het water aan de kook in een waterkoker. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de gemberpuree en de helft van de knoflook toe en bak 1 - 2 minuten. Voeg de rijst en het water uit de waterkoker toe aan de pan met knoflook en gemberpuree.
  • Verkruimel de aangegeven hoeveelheid van een groentebouillonblokje boven de pan en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten. 
  • Haal de pan van het vuur en laat afgedekt staan tot serveren.
Salade maken
2
  • Snijd de ui in dunne halve ringen (zie Tip). Snijd de komkommer in dunne halve maantjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees klein.
  • Meng in een saladekom de ui, komkommer, mango en veldsla.
  • Meng in een kleine kom de knoflook met de suiker, vissaus (let op: zout! Gebruik naar smaak), wittewijnazijn en het water voor de saus.

Tip: In de deze stap voeg je rauwe ui toe aan de salade. Houd je hier niet van? Bak de ui dan in de volgende stap mee met het gehakt.

Gehakt bakken
3
  • Verhit de overige zonnebloemolie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak in 3 minuten los.
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd de rode peper fijn. Snijd de verse kuiden fijn en rasp de schil van de limoen.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de verse kruiden en de rode peper toe en meng door.
  • Snijd de limoen in partjes en knijp 1 limoenpartje per persoon uit boven de pan. Voeg limoenrasp, peper en zout naar smaak toe.
Serveren
4
  • Verdeel het gehakt, de rijst en de salade over de borden.
  • Serveer met de dressing en de eventuele overige limoenpartjes.

Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!