Varkenshaas is een bijzonder mals stukje vlees van het varken en combineert perfect met de zoet-pittige saus die je erbij maakt. Zowel de saus als de groenten kom je vaak tegen in de Aziatische keuken. Bimi is een klein neefje van de broccoli en past goed bij de frisse, iets scherpe paksoi.
2 stuks
Varkenshaas
½ stuks
Rode peper
1 stuks
Knoflookteen
1 stuks
Paksoi
(Kan sporen van allergenen bevatten)2 cm
Verse gember
1 stuks
Perssinaasappel
20 ml
Sojasaus
(BevatGlutenbevattende granen, Soja)1 stuks
Steranijs
10 g
Sesamzaad
(BevatSesamzaad)30 g
Pittenmix
(Kan sporen van allergenen bevatten)170 g
Zilvervliesrijst
160 g
Bimi
20 g
Vissaus
(BevatVis)10 g
Verse koriander en munt
(Kan sporen van allergenen bevatten)2 stuks
Bosui
1 stuks
Limoen
2 el
Bruine suiker
¼ stuks
Groentebouillonblokje
2 el
Roomboter
1.5 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de varkenshaas uit de koelkast. Kook 100 ml water per persoon. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de paksoi en snijd de paksoi in repen. Rasp de gember fijn en pers de sinaasappel uit.
Voeg de gember, rode peper, knoflook, sojasaus, steranijs, bruine suiker en 25 ml sinaasappelsap per persoon toe aan een steelpan. Verwarm 1 ā 2 minuten op middellaag vuur tot de suiker gesmolten is. Voeg het kokende water toe, verkruimel er 1/8 bouillonblokje per persoon boven, verhoog het vuur en laat in 10 ā 12 minuten tot de helft inkoken. Houd op zeer laag vuur warm.
Verhit een hapjespan met deksel (de deksel gebruik je in stap 5) en een koekenpan op hoog vuur en rooster de sesamzaadjes en de zonnebloem-pompoenpittenmix elk in een pan tot ze goudbruin worden. Haal uit de pan en bewaar apart. Breng 250 ml water aan de kook in een pan met deksel voor de zilvervliesrijst en kook de rijst in 12Ā āĀ 15 minuten gaar. Giet af indien nodig en laat, afgedekt, uitstomen.
Wrijf ondertussen de varkenshaas in met peper en zout. Verhit de roomboter in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas in 3 ā 4 minuten rondom bruin. Leg de varkenshaas in een ovenschaal, schenk het bakvet eroverheen en bak 7Ā āĀ 9 minuten in de oven, of tot hij gaar is.
Verhit ondertussen de olijfolie in dezelfde hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de bimi, de vissaus en 25 ml water per persoon toe. Bak 6 ā 12 minuten. Haal halverwege de deksel van de pan, voeg de paksoi toe en bak, onafgedekt, mee. Snijd ondertussen de koriander grof, de munt in reepjes, de bosui in fijne ringen en de limoen in parten.
Snijd de varkenshaas in plakken. Meng de zilvervliesrijst met de pittenmix, de verse kruiden, peper en zout. Verdeel de rijst over de borden en garneer met de bosui. Schep de bimi en paksoi ernaast en bestrooi met het sesamzaad. Serveer met de varkenshaas en garneer met de limoenparten. Schenk een beetje saus over de varkenshaas en serveer de rest aan tafel.