Een gerecht met veel spinazie kan soms wat onprettig ruw aanvoelen aan je tanden. Vroeger werd spinazie daarom vaak met wat krijt gekookt, dat maakt de boosdoener - oxaalzuur - onschadelijk. In deze gratin kiezen we in plaats van krijt voor room en ei, deze ingrediënten hebben hetzelfde effect en zijn een stuk smakelijker.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Vastkokende aardappelen
¼ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Tomaat
1 cube
Nootmuskaat
½ tl
Gedroogde tijm
200 gram
Spinazie
(Kan bevatten Selderij)
3 el
Crème fraîche
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
1 el
Olijfolie
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in parten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de aardappelen 25 – 30 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten de deksel van de pan. Roer regelmatig door en breng op smaak met peper en zout. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn.
Snijd de tomaat in blokjes. Rasp met een fijne rasp een klein stukje van de bol nootmuskaat. Verhit de overige olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de ui, de knoflook en de gedroogde tijm 2 – 3 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak 3 – 4 minuten, of tot deze geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Druk goed aan zodat het meeste vocht uit de spinazie lekt.
Zet de wok of hapjespan weer op het vuur en bak de tomaat 1 minuut. Zet het vuur middellaag, voeg de crème fraîche en de uitgelekte spinazie toe en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.
Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte belegen kaas en bak 10 – 15 minuten in de oven.
Verhit ondertussen de roomboter in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelen over de borden en leg het spiegelei erop. Serveer met de spinaziegratin.