Laos is een veel voorkomende smaakmaker in de Indonesische keuken - in vorm en smaak lijkt het op gember met een vleugje citrus.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Garlic
½ piece
Onion
½ piece
Red chili pepper
1 teaspoon
Fresh ginger
1 piece
Fresh lemongrass
200 g
Broccoli
75 g
Jasmine rice
½ sachet(s)
Dried galangal
100 g
Rendang
(Contains Soy, Wheat)
to taste
Salt and pepper
to taste
Sambal
75 milliliters
Low sodium vegetable stock
1.5 tablespoon
Sunflower oil
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Rasp de gember fijn en kneus het verse citroengras (zie Tip). Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes.
Tip: Knik de stelen citroengras of geef er een harde tik op met bijvoorbeeld het heft van een mes.
Voeg de rijst en het gekneusde citroengras toe en kook 12 - 15 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen (zie Tip).
Tip: Liever geen plakkerige rijst? Giet dan af in een zeef, spoel af en zet de zeef terug op de hete pan. Laat verder uitstomen.
Zorg dat de broccoli net onder water staat in een andere pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat 3 - 4 minuten zachtjes koken. Giet daarna af en spoel met koud water zodat de broccoli niet verder gaart.
Bereid de bouillon. Verhit 1 el zonnebloemolie per persoon in een wok met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui, gember, rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak), de helft van de knoflook en 1 tl laos per persoon toe en fruit 3 minuten. Voeg de broccoli toe en bak 3 - 5 minuten. Blus af met de bouillon en kook nog 3 minuten in op hoog vuur. Roer er vervolgens naar smaak sambal doorheen.
Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de overige knoflook met 1/2 tl laos per persoon 2 minuten. Voeg de rendang toe (zie Tip). Roer goed en hak het vlees eventueel kleiner met een pollepel. Verwarm ongeveer 4 minuten.
Tip: Het zou kunnen dat de saus van de rendang er in de verpakking op sommige plekken wat wit uitziet. Dit is geen vet van het vlees, maar komt door de kokos in de saus: die stolt in de koelkast en maakt de rendang heerlijk romig!
Schep de rijst op het bord en verdeel de rendang ernaast. Schep de broccoli erbij en giet de overgebleven saus van de broccoli over de rijst.