Varkensprocureur met zoete chutney

Varkensprocureur met zoete chutney

Met spruitjes en aardappelpuree

Lees meer

Procureur is een mals stukje varkensvlees en komt uit de nek van het varken. Het varkensvlees draagt het keurmerk van de Keten Duurzaam Varkensvlees. Varkensvlees gaat goed samen met zoete smaken: vandaag eet je het dan ook met cranberrychutney, rode ui en gebakken appel.

Labels:Eten binnen 3 dagenGlutenvrij
Allergenen:
Voorbereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidsgraadNiveau 3
Ingredienten
hoeveelheden
Ingredienten
hoeveelheden

400 g

Spruiten

600 g

Kruimige aardappelen

2 stuks

Rode ui

1 stuks

Royal Gala appel

10 g

Verse tijm

(Kan sporen van allergenen bevatten)

80 g

Spekblokjes

2 stuks

Procureur

80 g

Cranberrychutney

(Kan sporen van allergenen bevatten)

Zelf toevoegen

3 el

Roomboter

2 tl

Mosterd

scheutje

Melk

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaarden
Energie (kJ)5226 kJ
Energie (kcal)1249 kcal
Vetten69.0 g
waarvan verzadigd30.4 g
Koolhydraten106 g
waarvan suikers36.8 g
Vezels19 g
Eiwitten43 g
Zout2.1 g
Benodigdheden
Benodigdheden
Cutting Board
Fruitmesje
Oven
Pan met deksel
Steelpan
Hapjespan
Koekenpan
Ovenschaal
Aardappelstamper
InstructiesPDF
Instructies
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een bodempje water aan de kook in een pan met deksel en kook de spruitjes, afgedekt, 5 – 8 minuten. Giet af en spoel met koud water om verdere garing te voorkomen. Was of schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de rode ui in ringen. Snijd de appel in dunne plakken van 1/2 cm en verwijder voorzichtig het klokhuis. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

2

Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel en kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur en bak de rode ui met een snuf zout 12 – 15 minuten. Roer regelmatig, zodat de uien niet aanbranden: het is de bedoeling dat ze karameliseren.

3

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelmatig vuur en bak de appelplakken 4 – 5 minuten per kant. Bak eventueel langer als je wilt dat de appel nog zachter wordt. Verhit een hapjespan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes 4 – 5 minuten. Voeg de procureur met 1/2 el roomboter per persoon toe aan de pan en bak 1 – 2 minuten per kant.

4

Haal de procureur uit de pan en leg in een ovenschaal. Bak de procureur nog 5 minuten in de voorverwarmde oven. Leg ondertussen de voorgekookte spruitjes bij de spekblokjes in de hapjespan en bak 5 – 8 minuten mee op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

5

Voeg de cranberrychutney en 1 el water per persoon toe aan de steelpan met rode ui. Roer goed door tot je een mooie egale saus krijgt. Stamp met een aardappelstamper de aardappelen tot puree en breng op smaak met de overige roomboter, de mosterd, tijm en een scheutje melk om het geheel smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.

6

Serveer de aardappelpuree met de procureur, de spruitjes met spekjes, de gebakken appel en de chutney.