Paksoistamppot met spekjes en rode peper
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Paksoistamppot met spekjes en rode peper

Paksoistamppot met spekjes en rode peper

gegarneerd met geroosterde sesamzaadjes en zoetzure komkommer

Paksoi is een graag geziene gast in allerlei Aziatische gerechten. Van noedelsoep tot wokgerecht – deze Aziatische koolsoort voelt zich overal thuis. Vandaag kies je een verrassend gerecht voor de paksoi: stamppot! Naast de paksoi gebruik je nog veel meer Aziatische ingrediënten: van geroosterde sesamzaadjes en sojasaus tot zoetzure komkommer – je herkent het Hollandse in de stamppot bijna niet terug!

Labels:
Kook mij eerst
Allergenen :
Sesamzaad
Gluten
Soja
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Komkommer

150 gram

Kruimige aardappelen

225 gram

Zoete aardappel

½ stuk(s)

Rode peper

1 cm

Verse gember

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Paksoi

½ stuk(s)

Limoen

5 gram

Sesamzaad

(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)

50 gram

Spekblokjes

1 tl

Sojasaus

(Bevat Gluten, Soja)

Zelf toevoegen

1 tl

Suiker

1 el

Wittewijnazijn

½ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

scheutje

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2958 kJ
Energie (kcal)707 kcal
Vetten28 g
waarvan verzadigd12.1 g
Koolhydraten89 g
waarvan suikers24.4 g
Vezels12 g
Eiwitten17 g
Zout2.6 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Saladekom
Snijplank
Fruitmesje
Hapjespan
Koekenpan
Schuimspaan
Aardappelstamper
Bord

Instructies

Zoetzuur maken
1

Snijd of schaaf de komkommer in dunne linten. Meng in een saladekom de suiker en wittewijnazijn en voeg hier de komkommer aan toe. Zet apart. Kook ruim water in een pan met deksel voor de aardappelen en zoete aardappel.

Koken en snijden
2

Schil ondertussen de aardappelen en zoete aardappel in grove stukken en kook, afgedekt, in 15 – 17 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd de peper fijn. Schil de gember en snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd het witte en het groene deel van de paksoi klein en bewaar het groene en het witte deel apart van elkaar. Snijd de limoen in parten.

Roosteren en bakken
3

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, tot het begint te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit ondertussen een wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes, zonder olie, in 4 – 5 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.

Paksoi bakken
4

Verhit dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en fruit de knoflook, gember en rode peper 1 – 2 minuten in het bakvet van de spekjes. Voeg het witte deel van de paksoi toe en bak 4 minuten mee. Voeg het groene deel en de sojasaus toe en bak nog 1 minuut mee.

Stamppot maken
5

Stamp de aardappelen en zoete aardappel met de aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de roomboter en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout. Stamp op het laatst de gebakken paksoi met de knoflook, gember en rode peper erdoor.

Serveren
6

Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de gebakken spekjes en het geroosterde sesamzaad. Serveer met de limoenparten. Serveer de zoetzure komkommerlinten naast de stamppot.