Wist je dat door een beetje azijn of citroensap toe te voegen, rodekool zijn mooie kleur beter behoudt bij het koken?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Appel
10 snufje
Nootmuskaat
100 gram
Gesneden rodekool
0.51 tl
Gemalen kaneel
300 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Kipsaucijs
25 gram
Geraspte belegen kaas
naar smaak
Peper en zout
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
5 ml
[Plantaardige] melk
1 el
Witte balsamicoazijn
1 el
Bruine basterdsuiker
1.5 el
[Plantaardige] roomboter
1 tl
Mosterd
Snijd de ui fijn. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Rasp met een fijne rasp een mespuntje van de nootmuskaat per persoon.
Tip: Appel bevat pectine. Dit is een fermenteerbare vezel die zorgt voor een gezonde darmflora - goed voor je cholesterolgehalte en je immuunsysteem.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui met de helft van de nootmuskaat 2 – 3 minuten. Voeg daarna in delen de rodekool toe. Voeg dan de stukjes appel en 1 el witte balsamicoazijn per persoon toe en bak, afgedekt, 4 – 5 minuten op laag vuur.
Voeg per persoon: 120 ml water, 1 el bruine suiker, 1 tl kaneel en een flinke snuf zout toe. Roer goed door en kook het geheel, afgedekt, 45 minuten op middelhoog vuur, of totdat de rodekool zacht is. Breng op smaak met peper en zout. Het kookvocht moet na afloop bijna helemaal ingekookt zijn. Roer regelmatig door en voeg eventueel water toe wanneer het te droog wordt.
Breng ruim water aan de kook met 1/2 bouillonblokje per persoon in een pan met deksel. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot puree. Voeg een scheutje melk en per persoon: 1/2 el roomboter en 1 tl mosterd toe aan de puree. Breng op smaak met peper, zout en de rest van de nootmuskaat.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de kipsaucijs in 3 minuten rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 10 – 12 minuten verder. Keer de saucijs regelmatig om (zie Tip). Vet ondertussen een ovenschaal in met boter. Verdeel de rodekool over de ovenschaal. Verdeel daarover de aardappelpuree. Bestrooi met de belegen kaas en bak de ovenschotel 8 minuten in de oven.
Tip: Houd je van jus bij het eten? Haal de saucijs na het bakken uit de koekenpan, voeg 50 ml water per persoon toe en laat al roerend op middelhoog vuur inkoken.
Verdeel de rodekool en aardappelpuree met gesmolten kaas over de borden. Leg de kipsaucijs erbij.
Tip: Wist je dat rodekool een van de meest vezelrijke groenten is? Samen met de aardappelen bevat deze maaltijd ongeveer de helft van de ADH.