
Feestelijke gevulde kip met cranberryjus
4 porties | met sinaasappel en tijm
Laat deze feestdagen de oven het werk doen! Met dit recept zet je een hele geroosterde kip met wortel-sinaasappelvulling op tafel. Breng de kip op smaak met Afrikaanse kruiden en tijm, en serveer het geheel met zelfgemaakte cranberryjus!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
1400 gram
Hele kip
6 stuk(s)
Knoflookteen
10 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Handsinaasappel
1 zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
2 stuk(s)
Wortel
1 stuk(s)
Ui
5 ml
Worcestershiresaus
(Bevat Gluten, Gerst, Mosterd, Soja)
60 gram
Cranberrychutney
Zelf toevoegen
85 gram
[Plantaardige] roomboter
½ stuk(s)
[Zoutarm] kippenbouillonblokje
1 el
Bloem
1 tl
Rodewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd 70 g roomboter in blokjes en laat op kamertemperatuur komen in een kleine kom.
- Pers 3 knoflooktenen. Ris de blaadjes van de helft van de tijm. Rasp de sinaasappel en snijd in 8 grove parten. Knijp 1 sinaasappelpartje uit boven de kom met roomboter.
- Meng de roomboter met de knoflook, tijm, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, de helft van de Afrikaanse kruiden, peper en zout.
- Pel de overige knoflooktenen en kneus met de platte kant van een mes. Snijd de wortel in plakjes en de ui in halve maantjes.
- Leg de kip in een ingevette ovenschaal en bestrooi de binnenkant van de holte van de kip met de overige Afrikaanse kruiden, peper en zout.
- Vul de kip met de sinaasappelstukken, knoflook, wortel, ui en de overige tijm. Steek een paar tijmtakjes tussen de poten en vleugels van de kip. Maak de holte eventueel dicht met een satéprikker of tandenstoker.
- Dep de kip droog met keukenpapier. Smeer de hele kip aan de buitenkant in met het botermengsel en strooi er peper en zout overheen (zie Tip).
- Leg de kip met de borst naar beneden in de ovenschaal. Leg eventuele overgebleven vulling om de kip heen.
- Bak de kip 70 - 75 minuten in de oven. Keer halverwege om. Bedruip de kip elke 20 minuten met het braadvet uit de ovenschaal.
Tip: In plaats van het botermengsel aan de buitenkant te smeren, kun je deze ook gebruiken om de ruimte tussen het vel en het kippenvlees in te smeren. Zo krijg je een extra malse en smaakvolle kip met een knapperige buitenkant.
- Giet, zodra de kip klaar is, het braadvocht uit de ovenschaal in een maatbeker, zodat je 330 ml braadvocht apart kunt houden. Vul eventueel de ontbrekende hoeveelheid vocht aan met bouillon.
- Smelt 1/2 el roomboter in een steelpan. Voeg 330 ml braadvocht van de kip, 1 el bloem, 1 tl rodewijnazijn, 1 tl worcestershiresaus en 3 el cranberrychutney toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de jus 5 - 10 minuten zachtjes inkoken.
- Serveer de kip met de cranberryjus.