Kruidige jambalaya met pittige kip

Kruidige jambalaya met pittige kip

Met spekjes, paprika en sperziebonen

Lees meer

Jambalaya is een Creools rijstgerecht uit de zuidelijke Verenigde Staten. Dit smeuïge gerecht heeft wel iets weg van paella, volgens sommigen is dit ook waar het zijn oorsprong heeft. Het is een explosie van smaak, met een beetje pit.

Labels:Eten binnen 3 dagenGlutenvrijLactosevrij
Allergenen:
Voorbereidingstijd45 minuten
MoeilijkheidsgraadNiveau 2
Ingredienten
hoeveelheden
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
hoeveelheden

1 stuks

Rode ui

1 stuks

Knoflookteen

1 stuks

Gele paprika

200 g

Sperziebonen

5 g

Verse bladpeterselie

(Kan sporen van allergenen bevatten)

3 tl

Paprikapoeder

1 tl

Gemalen komijn

1 tl

Gemalen koriander

1 tl

Gemalen kaneel

⅔ kuipje

Tomatenpuree

170 g

Surinaamse rijst

50 g

Spekblokjes

200 g

Kippendijstukjes

Zelf toevoegen

600 ml

Groentebouillon

2 el

Zonnebloemolie

1 tl

Witte wijnazijn

1 tl

Sambal

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
Energie (kJ)3314 kJ
Energie (kcal)792 kcal
Vetten33.0 g
waarvan verzadigd8.6 g
Koolhydraten84 g
waarvan suikers9.4 g
Vezels10 g
Eiwitten34 g
Zout4.6 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Cutting Board
Fruitmesje
Hapjespan met deksel
Koekenpan
Bord
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
Voorbereiden
Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Snipper de rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de gele paprika in blokjes. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken. Snijd de verse bladpeterselie fijn.

Groenten bakken
Groenten bakken
2

Verhit de helft van de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui, de knoflook, het paprikapoeder, de komijn, de koriander en de kaneel 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de sperziebonen, de paprika en de tomatenpuree toe en roerbak 3 minuten.

Rijst koken
Rijst koken
3

Voeg de Surinaamse rijst, de bouillon en de wittewijnazijn toe aan dezelfde wok of hapjespan en breng aan de kook. Zet het vuur middellaag, doe het deksel op de pan en laat de rijst 18 – 22 minuten zachtjes koken, of tot de rijst gaar is. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen.

Kip en spek bakken
Kip en spek bakken
4

Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de kippendijstukjes in 5 – 7 minuten bruin en gaar. Voeg halverwege de sambal toe en breng op smaak met peper en zout.

Mengen
Mengen
5

Meng de helft van de kip en de spekblokjes door de rijst.

Serveren
Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden, schep er de overige kip en de spekblokjes op en schenk het bakvet erover. Bestrooi met de peterselie.