Kogelbiefstuk met champignonroomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kogelbiefstuk met champignonroomsaus

Kogelbiefstuk met champignonroomsaus

met ovenfrietjes en salade

Kogelbiefstuk komt uit de bovenbil van het rund. Dit noemt men de kogel omdat het naast het kogelgewricht zit. Wist je dat de kogel samen met de haas het meest malse stukje vlees oplevert?

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Kogelbiefstuk

200 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Ui

3 stuk(s)

Knoflookteen

65 gram

Champignons

1 stuk(s)

Tomaat

½ stuk(s)

Wortel

100 ml

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

40 gram

Rucola en veldsla

Zelf toevoegen

½ el

Extra vierge olijfolie

½ el

[Plantaardige] roomboter

1.5 el

Wittewijnazijn

1.5 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

½ tl

Mosterd

50 ml

Zoutarme runderbouillon

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)854 kcal
Energie (kJ)3574 kJ
Vetten56 g
waarvan verzadigd21 g
Koolhydraten49 g
waarvan suikers9 g
Vezels8.9 g
Eiwitten35 g
Zout1 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Rasp
Hapjespan
Saladekom
Koekenpan
Aluminiumfolie
Keukenpapier

Instructies

Ovenfrietjes maken
1

Haal de kogelbiefstuk uit de koelkast. Bereid de bouillon. Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht) of 240 (elektrisch). Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in frieten van 1/2 – 1 cm breed. Meng ze in een kom met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier bak 30 – 35 minuten in de oven. Schep halverwege om.

Tip: Het beste kun je de biefstuk al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is de biefstuk ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Snijden
2

Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de tomaat in parten. Rasp de wortel met een grove rasp.

Champignonroomsaus maken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en de helft van de sjalot 1 – 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak 4 – 6 minuten. Blus af met 1 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon. Verlaag het vuur, voeg de kookroom toe en breng op smaak met peper. Roer even door en laat de champignonsaus in 12 – 16 minuten zachtjes inkoken.

Salade maken
4

Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 tl mosterd met de overige sjalot tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Meng de rucola en veldsla, tomaat en geraspte wortel door de vinaigrette.

Tip: Wist je dat rucola en veldsla zeer rijk zijn aan ijzer en calcium? In dit recept eet je 30 gram per persoon en dat zorgt al voor een goede inname van zowel ijzel als calcium.

Biefstuk bakken
5

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de kogelbiefstuk droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Leg de biefstuk, zodra de olie goed heet is, voorzichtig in de pan en bak 3 – 4 minuten per kant, of tot de biefstuk goudbruin is. Bestrooi met wat peper en verpak in aluminiumfolie. Laat rusten tot serveren.

Serveren
6

Verdeel de ovenfrietjes, salade en biefstuk over de borden. Schenk een beetje champignonroomsaus over de biefstuk en serveer de rest van de saus ernaast.