Kipspiezen met geurige kokosrijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kipspiezen met geurige kokosrijst

Kipspiezen met geurige kokosrijst

Met satéstokjes van citroengras en zelfgemaakte seroendeng

Seroendeng is een Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en specerijen, zoals garam masala en koriander. Het wordt vaak over de rijst gestrooid om het lekker op smaak te brengen. De kipspiezen krijgen veel smaak door de sereh, oftewel citroengras - zodra je het kneust en ruikt, snap je waar die naam vandaan komt.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen :
Pinda's
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

ml

Kokosmelk

75 gram

Basmatirijst

½ stuk(s)

Komkommer

½ stuk(s)

Gele wortel

1 stuk(s)

Limoen

1 stuk(s)

Vers citroengras

110 gram

Kipgehakt met Oosterse kruiden

10 gram

Ongezouten pinda's

(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)

20 gram

Kokosrasp

(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)

0.16 zakje(s)

Garam masala

5 gram

Verse koriander en munt

25 gram

Biologische volle yoghurt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1 el

Wittewijnazijn

½ tl

Suiker

½ el

Zonnebloemolie

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)294 kcal
Energie (kJ)1228 kJ
Vetten19.9 g
waarvan verzadigd7.9 g
Koolhydraten18.6 g
waarvan suikers14.2 g
Vezels7.1 g
Eiwitten6.5 g
Zout0.9 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kom
Dunschiller
Koekenpan met deksel
Koekenpan

Instructies

Kokosrijst maken
1

Kook de kokosmelk en 175 ml water per persoon met 0.25 bouillonblokje per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Voeg de rijst toe en kook de rijst, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen. 

Tip: Zie kcaltip in funfacts!

Zoetzuur maken
2

Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller de komkommer en gele wortel in de lengte in linten. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in parten. Meng in een kom per persoon 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl limoensap en 1/2 tl suiker en roer goed door, tot de suiker opgelost is. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.

Spiezen maken
3

Halveer het citroengras in de lengte. Verdeel het kipgehakt in 2 delen per persoon en kneed het gehakt om de bovenste helft van de citroengrasstengel, als een saté. 

Kipspiezen bakken
4

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de kipspiezen in 6 - 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en laat 5 - 6 bakken of tot de kip gaar is.

Seroendeng maken
5

Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en de garam masala toe en bak 5 – 6 minuten, of totdat de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met 1 tl limoensap per persoon, de yoghurt, peper en zout.

Serveren
6

Serveer de kipspiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, de frisse yoghurt en limoenpartjes.