home iconhome iconReceptenarchief
arrow right iconarrow right icon
Frans recepten
Kippendij met paddenstoelenmix, bataatcrème en rode wijnsaus

Kippendij met paddenstoelenmix, bataatcrème en rode wijnsaus

Limited edition (op=op)

star version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 icon
Beoordeeld met 3.4 / 4van de 365 beoordelingen
Lees meer

Een culinair hoogstandje in de HelloFresh Box, gebaseerd op het prijswinnende gerecht van het tv-programma ‘over smaak valt te twisten’. Het kost je wel wat meer tijd maar het is een goed recept om je kookkwaliteiten te tonen. In dit gerecht zit een paddenstoelenmix van Koolen, onze paddenstoelen leverancier. Die een mix heeft samengesteld voor de duxelle die je in dit recept zelf maakt.

Labels:GlutenvrijKindvriendelijk
Allergenen:NotenSulfietMelk (inclusief lactose)
Voorbereidingstijd50 minuten
MoeilijkheidsgraadNiveau 3
Ingredienten
hoeveelheden
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
hoeveelheden

2 stuks

Sjalot

2 stuks

Knoflookteen

350 g

Gemengde paddenstoelen

(Kan sporen van allergenen bevatten)

20 g

Pistachenoten

(BevatNoten)

2 stuks

Kippendijfilet

1 tl

Gedroogde tijm

1 tl

Gedroogde rozemarijn

600 g

Zoete aardappel

(Kan sporen van allergenen bevatten)

1 stuks

Laurierblad

180 ml

Rode wijn

(BevatSulfiet)

Zelf toevoegen

2 el

Olijfolie

3 el

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

½ stuks

Runderbouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden/ per gerecht
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
/ per gerecht
Energie (kJ)3598.24 kJ
Energie (kcal)860 kcal
Vetten40.0 g
waarvan verzadigd17.0 g
Koolhydraten69 g
Vezels12 g
Eiwitten30 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Oven
Koekenpan
Ovenschaal
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
Snijd de pistachenoten grof.
Snijd de pistachenoten grof.
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de sjalot en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelenmix fijn en hak de pistachenoten grof. Snijd het dikke gedeelte van de kippendij met een scherp mes open tot het een platte filet wordt en bestrooi met peper en zout.

2

Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en bak de kippendij op hoog vuur aan beide kanten lichtbruin, in 3 - 4 minuten. Haal uit de pan en bewaar tot verder gebruik. Fruit de helft van de sjalot en de helft van de knoflook 1 minuut in dezelfde koekenpan op middellaag vuur. Voeg de fijngesneden paddenstoelenmix, tijm en rozemarijn toe en bak 3 - 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Laat het mensgel, wat je een duxelle noemt, uitlekken in een fijne zeef.

Bestrooi met de pistache.
Bestrooi met de pistache.
3

Leg de kippendij in een ovenschaal, verdeel de helft van de duxelle over de kippendij en bestrooi met de pistache. Bak 17 - 20 minuten in de oven, of tot hij gaar is.

Verhit de roomboter in de pan.
Verhit de roomboter in de pan.
4

Verhit ondertussen 1/3 deel van de roomboter in dezelfde koekenpan en fruit de overige sjalot en overige knoflook 1 minuut. Voeg het laurierblad en rode wijn toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg 100 ml water per persoon toe. Breng aan de kook en laat op middelmatig vuur inkoken tot een kwart; dit is de saus.

5

Schil of was ondertussen de bataat grondig en snijd in parten. Zorg dat de bataat net onder water staat in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat 10 – 12 minuten zachtjes koken. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat uitstomen. Stamp de bataat tot een fijne puree met 1/3 deel van de roomboter. Voeg eventueel wat kookvocht toe.

6

Zeef de rode wijnsaus en giet terug in de koekenpan. Snijd de resterende koude roomboter in kleine blokjes en roer op het laatst door de rode wijnsaus op laag vuur om de saus te monteren (zie tip). Verwijder het laurierblad en meng de gezeefde uitjes door de overige duxelle in een ovenschaal en zet de laatste 3 minuten bij de kippendij in de oven om op te warmen.

Serveer de maaltijd met de rode wijnsaus.
Serveer de maaltijd met de rode wijnsaus.
7

Verdeel de bataatcrème over de borden, leg de kippendij met de duxelle erbij en schenk de rode wijnsaus erover.