Wist je dat shakshuka in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika als ontbijt, lunch en diner wordt gegeten?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Ui
2 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Groene paprika
75 gram
Feta
(BevatMelk (inclusief lactose))1 pak(ken)
Linzen
50 gram
Biologische zure room
(BevatMelk (inclusief lactose))200 gram
Spinazie
(Kan bevattenSelderij)2 tl
Gemalen komijnzaad
4 stuk(s)
Ei
(BevatEi)2 stuk(s)
Libanees platbrood
(BevatGlutenbevattende granen)5 gram
Verse munt
(Kan bevattenSelderij)½ stuk(s)
Groentebouillonblokje
2 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de groene paprika en snijd de paprika in blokjes. Verkruimel de feta. Laat de linzen uitlekken en vang het vocht op: dit heb je nodig bij stap 2.
Meng met een staafmixer in een hoge kom de zure room met de helft van de spinazie en het opgevangen vocht van de linzen. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng op smaak met peper en pureer tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water toe om de saus te verdunnen. Scheur de overige spinazie klein.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de ui, knoflook en groene paprika 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege de komijn toe. Voeg vervolgens de saus, de overige spinazie en de linzen toe en laat de spinazie al roerend slinken.
Maak voor elk ei een kuiltje in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Zorg dat de eieren diep in de saus liggen, onderin de pan. Bestrooi de eieren met peper en zout. Verdeel de helft van de feta over het geheel. Dek de pan af en laat de eieren in 6 – 10 minuten stollen op middelhoog vuur. Haal de laatste 4 minuten het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat overtollig vocht verdampen.
Leg ondertussen het platbrood op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met wat olijfolie, peper, zout en eventueel overgebleven komijn. Bak het brood 1 - 2 minuten knapperig in de oven. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn.
Verdeel de shakshuka over de borden en garneer met de overige feta en de munt. Serveer met het platbrood.