To use as flag :
Vergeet de kaaskorst op de bodem van de pan niet op te peuzelen. De Zwitsers noemen het kaaskorstje niet voor niets 'la religieuse', ofwel de non.
Valt jouw broodje als eerste in de pan? Dan ben je de klos! Zing een liedje, organiseer de volgende fondue-avond of bedenk je eigen regel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
4 stuk(s)
Geraspte emmentaler
(Bevat Melk (inclusief lactose))
300 gram
Geraspte gruyère DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
2 stuk(s)
Witte wijn
(Bevat Sulfiet)
10 snufje
Nootmuskaat
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ zakje(s)
Maizena
340 gram
Baguette
(Bevat Rogge, Gluten, Tarwe, Gerst Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Melk (inclusief lactose), Eieren, Soja)
250 gram
Champignons
360 gram
Broccoli
1 stuk(s)
Rode puntpaprika
80 gram
Serranoham
½ stuk(s)
Krieltjes
4 plak(ken)
Achterham
¼ stuk(s)
Citroen
320 gram
Stokbrood - meergranen
(Bevat Rogge, Tarwe, Gerst, Haver Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Gluten, Noten, Sesamzaad)
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
250 gram
Rode cherrytomaten
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
1 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes en verkruimel het bouillonblokje erboven. Was ondertussen de krieltjes en halveer eventueel de grotere krieltjes. Voeg toe aan de pan met kokend water en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet de krieltjes daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een tweede pan met deksel. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes (zie Tip). Voeg de broccoli toe aan de pan met kokend water en kook, afgedekt, 4 - 6 minuten (4 minuten voor beetgaar en 6 voor een zachtere bite). Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: De stam van de broccoli kun je ook in de kaasfondue dippen! Schil de stam, snijd in blokjes en kook mee met de broccoliroosjes.
Veeg de champignons schoon met keukenpapier. Verhit 1/2 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de champignons (ongesneden) 4 - 6 minuten. Voeg halverwege de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Leg de stokbroden ondertussen in de voorverwarmde oven en bak in 5 - 6 minuten krokant en goudbruin.
Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode puntpaprika en snijd in stukken van 2 - 3 cm (de stukken moeten op jouw fonduevork passen). Snijd de citroen in 4 parten en pers 1 citroenpartje uit boven een kom. Meng in een andere kom de maizena met 1/2 el water per persoon. Roer goed zodat eventuele klontjes oplossen, voeg eventueel wat extra water toe om het beter te kunnen mengen. Rasp 2 mespuntjes nootmuskaat.
Voeg 1/2 el olijfolie toe aan een fonduepan of grote steelpan en verwarm op middelhoog vuur. Bak de knoflook 1 - 2 minuten. Blus af met de witte wijn en het citroensap en breng aan de kook. Voeg de nootmuskaat toe. Voeg de geraspte kazen in delen toe aan de pan en laat smelten. Roer alles continu goed door met een garde. Voeg het maizenamengsel toe en blijf goed roeren. Breng de kaasfondue voorzichtig aan de kook, maar zet het vuur direct laag als het gaat pruttelen. Laat op laag vuur 1 - 2 minuten verder sudderen (zie Tip).
Tip: Laat de kaasfondue niet langer dan 2 minuten pruttelen, maar zet de pan gelijk op de gedekte tafel. De fondue kan beginnen!
Zet de pan met kaasfondue op tafel en houd eventueel warm op een houder met een theelichtje of een rechaud (zie Tip). Serveer de broccoli, champignons, paprika, cherrytomaatjes en krieltjes in aparte kommen. Rol de serrano- en achterham op en leg de rolletjes op een mooi bord. Snijd de stokbroden in stukjes en dippen maar!
Tip: Heb je niks om de fonduepan warm te houden en begint de kaas al een beetje te stollen? Zet de pan dan kort terug op het vuur en verwarm al roerend tot de fondue weer zacht is.