Met deze filet mignon haal je het restaurant bij jou in huis. Vergeet het vlees niet eerst te laten rusten voor je het aansnijdt - daar wordt het malser van.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Tournedos
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
2.5 gram
Verse bieslook
(Kan bevatten Selderij)
25 gram
Radicchio en romaine
1 stuk(s)
Tomaat
½ bosje(s)
Radijs
10 gram
Kappertjes
15 gram
Gefrituurde uitjes
(Bevat Tarwe Kan bevatten Sesamzaad, Gluten, Pinda's, Noten)
250 gram
Aardappelen
1 tl
Mosterd
2 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Wittewijnazijn
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
Extra vierge olijfolie
¼ stuk(s)
Zoutarm runderbouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
½ el
Olijfolie
Haal de filet mignon uit de koelkast, wrijf beide kanten in met peper en zout en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Was de aardappelen en snijd in partjes. Voeg de aardappelen en 25 ml water per persoon toe aan een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en stoom, afgedekt, 12 - 15 minuten. Haal het deksel van de pan en giet de aardappelen eventueel af. Voeg 1/2 el olijfolie per persoon toe en bak de aardappelen in 5 - 7 minuten krokant. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Het best kun je de filet mignon al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is het vlees ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Hak de bieslook fijn. Snijd de tomaat in partjes. Verwijder de bladeren van de radijs en snijd de radijs in kwarten (zie Tip).
Weetje: Je kan radijsblad ook eten! Spoel ze goed af en meng ze door de salade. De blaadjes zijn bovendien nog gezonder dan de radijsjes zelf: ze bevatten veel calcium, ijzer en vitamine A en C.
Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn, 1 tl mosterd en 1 tl honing. Meng de kappertjes en gesnipperde ui door de dressing en breng op smaak met peper en zout.
Verhit dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Smelt 2 el roomboter per persoon in de pan tot het niet meer bruist en lichtelijk begint te kleuren. Bak de filet mignon 1 - 3 minuten per kant, of tot de gewenste gaarheid (zie Tip). Haal het vlees uit de pan en laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie. Voeg de knoflook toe aan de roomboter in de koekenpan en bak in 1 minuut goudbruin. Voeg per persoon: 1/4 bouillonblokje en 1 el water toe en roer goed. Laat op laag vuur 1 minuut inkoken tot een jus.
Tip: Wil je extra smaak? Voeg tijdens het bakken een klontje roomboter toe en blijf de filet mignon continu bedruipen met het bakvet - zo blijven de sappen in het vlees. Dit wordt ook wel "arroseren" genoemd.
Voeg de salademix, radijs en tomatenpartjes toe aan de saladekom en meng met de dressing.
Snijd de filet mignon in plakken (zie Tip). Leg de filet mignon op de borden en giet de jus eroverheen. Serveer met de salade en de aardappelpartjes. Garneer met de gefrituurde uitjes.
Tip: Snijd de filet mignon tegen de draad van het vlees in. Zo verkort je de spiervezels van het vlees en krijg je een malser hapje.