Normaal gesproken maak je hummus van kikkererwten en tahin. Wij hebben er een eigen draai aan gegeven door yoghurt, aubergine en gepofte knoflook toe te voegen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
25 gram
Bulgur
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Paprika
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Kumato-tomaat
½ stuk(s)
Tomaat
5 gram
Verse bladpeterselie en munt
½ stuk(s)
Citroen
½ blik(ken)
Kikkererwten
40 gram
Yoghurt-tahinsaus
0.16 zakje(s)
Gemalen komijnzaad
2 stuk(s)
Volkoren pitabrood
½ el
Olijfolie
1 el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
75 ml
Zoutarme groentebouillon
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon in een pan met deksel voor de bulgur. Voeg de bulgur toe aan de bouillon en kook, afgedekt, in 15 – 17 minuten gaar op laag vuur. Roer regelmatig door. Giet daarna af indien nodig en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de aubergine in plakken van 1/2 cm dik en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met zout. Snijd de paprika in grove stukken en de rode ui in halve ringen. Meng beide in een saladekom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel bij de aubergine over de bakplaat. Leg de ongeschilde knoflookteen bij de groenten en bak alles 20 – 25 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn.
Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes van 1/2 cm. Snijd de verse munt en bladpeterselie fijn. Pers de citroen uit. Meng in dezelfde saladekom de tomatenblokjes met het grootste deel van de munt en peterselie en per persoon: 1/2 el citroensap en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar apart.
Laat de kikkererwten uitlekken. Meng de kikkererwten in een hoge kom met de yoghurt-tahinsaus, het gemalen komijnzaad en per persoon: 1 el water, 1/2 el citroensap en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng flink op smaak met zout en voeg peper toe naar smaak. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.
Tip: Kikkererwten zitten vol voedingsvezels. In combinatie met de groenten, bulgur en het volkoren pitabrood krijg je wel 75% van de ADH aan vezels binnen.
Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of broodrooster. Voeg de bulgur en de helft van de aubergine toe aan de saladekom met de tomatenblokjes en roer goed door. Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de overige aubergine bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Schep de hummus op een groot bord en veeg de hummus met de bolle kant van een lepel naar de zijkanten van het bord. Leg de ui en paprika naast de hummus en schep de tabouleh erbij. Garneer het gerecht met de overige munt en peterselie. Besprenkel eventueel naar smaak met extra vierge olijfolie. Serveer met de pitabroodjes.