Wist je dat bloemkool echt een bloem is? Als de bladeren de bloemkool niet zouden bedekken, zouden de roosjes geel worden door de zon.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Onion
1 piece
Garlic
400 g
Cauliflower
50 g
Potatoes
10 g
Roasted hazelnuts
2.5 g
Fresh flat leaf parsley
½ piece
Wholewheat bread roll
1.7 pinch
Nutmeg
50 g
Bacon lardons
25 g
Organic sour cream
½ teaspoon
Honey [or plant-based alternative]
½ tablespoon
Olive oil
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
[Plant-based] butter
¾ piece
Low sodium vegetable stock cube
1 teaspoon
Mustard
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng in een pan of waterkoker 400 ml water per persoon aan de kook. Snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes (zie Tip). Schil de aardappel en snijd in blokjes.
Tip: Wist je dat je de bladeren van de bloemkool ook kunt eten? Je kookt ze iets langer dan de roosjes. Verwerk ze in deze soep of gebruik ze voor een volgende maaltijd, fijngesneden in een currysaus of wokschotel bijvoorbeeld.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook en bloemkool 2 - 3 minuten. Voeg de aardappel en 400 ml kokend water per persoon toe. Verkruimel 3/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en breng, afgedekt, aan de kook (zie Tip). Laat 15 - 20 minuten koken, of tot de bloemkool en aardappelen zacht zijn. Schep tussendoor een paar keer goed om.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van het benodigde bouillonblokje.
Hak ondertussen de hazelnoten grof en snijd de peterselie fijn. Hak of scheur het broodje in grove stukken. Verdeel de stukjes brood over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout en bak 8 - 10 minuten in de oven. Rasp ondertussen de nootmuskaat met een fijne rasp.
Verhit een koekenpan, zonder olie of boter, op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes in 6 - 8 minuten krokant. Voeg de laatste 2 minuten de hazelnoten toe. Haal de pan van het vuur en meng de spekblokjes en hazelnoten met 1/2 tl honing per persoon. Schep goed om, zodat de honing goed over de spekjes en hazelnoten verdeeld wordt.
Haal de soeppan van het vuur, voeg 1 tl mosterd per persoon toe en pureer de soep met een staafmixer. Roer 3/4 van de peterselie en de helft van de zure room door de soep en breng flink op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Tip: Wist je dat je met deze maaltijd bijna 50% van de ADH voor vezels binnen krijgt? Dit is vooral te danken aan de bijna 400 gram groente per portie én het bruine broodje.
Verdeel de soep over de kommen. Garneer de soep met de spekblokjes en hazelnoten, de overige peterselie, overige zure room en de croutons. Bestrooi naar smaak met peper en extra nootmuskaat.