Wat eten we tijdens Pasen over de hele wereld?

Wat eten we tijdens Pasen over de hele wereld?

Ben jij op zoek naar inspiratie om tijdens Pasen een overheerlijke paasmaaltijd op tafel te zetten? Tijdens Pasen genieten wij in Nederland van een lekkere brunch of diner, maar in andere landen vieren ze de paasdagen op een hele andere manier. Benieuwd? HelloFresh ging op zoek naar de lekkerste 12 paasmaaltijden van over de hele wereld.

Ben jij op zoek naar inspiratie om tijdens Pasen een overheerlijke paasmaaltijd op tafel te zetten? Tijdens Pasen genieten wij in Nederland van een lekkere brunch of diner, maar in andere landen vieren ze de paasdagen op een hele andere manier. Benieuwd? HelloFresh ging op zoek naar de lekkerste 12 paasmaaltijden van over de hele wereld.

Mexico

In Mexico houden ze van Capirotada, een broodpudding die op Goede Vrijdag in het hele land wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Bolillo, een brood dat lijkt op stokbrood. Dit stokbrood wordt geweekt in een glühweinsiroop van suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Daarnaast zijn noten, gedroogd fruit en hagelslag gebruikelijke toppings. Dit kleurrijke brood moet de kruisiging voorstellen: de kaneelstokjes staan voor het kruis, de kruidnagels voor de spijkers en het brood is het lichaam van Christus.

Argentinië

In Argentinië genieten ze van Torta Pascualina, dit wordt vertaald als 'paastaart'. Torta Pascualina is een Argentijns paasgerecht uit de zestiende eeuw. De Italiaanse immigranten namen het recept met zich mee naar Argentinië. In deze spinazie-ricottataart worden rauwe eieren geklutst, die koken als de taart in de oven bakt. Wanneer je hem serveert, heeft elk sneetje een dwarsdoorsnede van een prachtig gekookt ei.

Ecuador

Fanesca is een Ecuadoriaans gerecht met een unieke smaak. Het is een stoofpot van twaalf 'granen' en gezouten kabeljauw in een romige saus. Hier voeg je pinda's, hardgekookte eieren, gebakken bakbananen en mini-empanadas aan toe. De twaalf 'granen' stellen de twaalf apostelen van Jezus voor en de kabeljauw staat symbool voor Jezus (een vis is een oud Christelijk symbool).

Mexico

In Mexico houden ze van Capirotada, een broodpudding die op Goede Vrijdag in het hele land wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Bolillo, een brood dat lijkt op stokbrood. Dit stokbrood wordt geweekt in een glühweinsiroop van suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Daarnaast zijn noten, gedroogd fruit en hagelslag gebruikelijke toppings. Dit kleurrijke brood moet de kruisiging voorstellen: de kaneelstokjes staan voor het kruis, de kruidnagels voor de spijkers en het brood is het lichaam van Christus.

Argentinië

In Argentinië genieten ze van Torta Pascualina, dit wordt vertaald als 'paastaart'. Torta Pascualina is een Argentijns paasgerecht uit de zestiende eeuw. De Italiaanse immigranten namen het recept met zich mee naar Argentinië. In deze spinazie-ricottataart worden rauwe eieren geklutst, die koken als de taart in de oven bakt. Wanneer je hem serveert, heeft elk sneetje een dwarsdoorsnede van een prachtig gekookt ei.

Ecuador

Fanesca is een Ecuadoriaans gerecht met een unieke smaak. Het is een stoofpot van twaalf 'granen' en gezouten kabeljauw in een romige saus. Hier voeg je pinda's, hardgekookte eieren, gebakken bakbananen en mini-empanadas aan toe. De twaalf 'granen' stellen de twaalf apostelen van Jezus voor en de kabeljauw staat symbool voor Jezus (een vis is een oud Christelijk symbool).

België

In België wordt Pasen gevierd met een uitgebreid ontbijt of brunch voor het hele gezin. Jongeren brengen een dag thuis met familie door. 's Avonds wordt een paasdiner opgediend met echte klassiekers, zoals lam en lentegroenten, of asperges en boontjes. Net als in Nederland besteden Belgische kinderen tijd aan het verven en zoeken van paaseieren.

Spanje

In Spanje verschilt de viering van Pasen van streek tot streek, maar in elke regio worden de tafels gevuld met overheerlijke zoetigheden, zoals Rosquillas de Semena Manta. Deze Spaanse paaslekkernijen lijken meer op gebak dan op traditionele donuts, omdat er geen gist aan te pas komt.

Polen

Zurek is een traditioneel paasontbijt in Polen. Het is een soep van pikante worst, waarmee het einde van de vastentijd wordt gevierd. Naast worst worden er ook rogge, water en hardgekookte eieren toegevoegd. Dit gerecht wordt altijd een paar dagen van tevoren gemaakt.

België

In België wordt Pasen gevierd met een uitgebreid ontbijt of brunch voor het hele gezin. Jongeren brengen een dag thuis met familie door. 's Avonds wordt een paasdiner opgediend met echte klassiekers, zoals lam en lentegroenten, of asperges en boontjes. Net als in Nederland besteden Belgische kinderen tijd aan het verven en zoeken van paaseieren.

Spanje

In Spanje verschilt de viering van Pasen van streek tot streek, maar in elke regio worden de tafels gevuld met overheerlijke zoetigheden, zoals Rosquillas de Semena Manta. Deze Spaanse paaslekkernijen lijken meer op gebak dan op traditionele donuts, omdat er geen gist aan te pas komt.

Polen

Zurek is een traditioneel paasontbijt in Polen. Het is een soep van pikante worst, waarmee het einde van de vastentijd wordt gevierd. Naast worst worden er ook rogge, water en hardgekookte eieren toegevoegd. Dit gerecht wordt altijd een paar dagen van tevoren gemaakt.

Frankrijk

In Frankrijk wordt met Pasen de Gigot d'Agneau gegeten, een Frans recept voor gebraden lamsvlees. Het lamsvlees wordt meestal gekruid met Provençaalse kruiden, knoflook, komijn en olijfolie.Traditioneel wordt het geserveerd met sperziebonen en in de oven gebakken aardappelen.

Duitsland

Duitsland kent talrijke historische paastradities! Op paaszondag komen Duitse families traditiegetrouw samen voor een grote paasbrunch. In het noorden van Duitsland worden paasvuren aangestoken op de avond van paaszaterdag. Een traditionele paasmaaltijd bestaat in Duitsland uit lamsvlees. Lamsvlees staat symbool voor onschuld en nederigheid. De paasmaaltijd wordt vaak bereid met verse groenten en aardappelen.

Het Verenigd Koninkrijk

Simnel-cake is een paasklassieker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Hij onderscheidt zich door twee lagen amandelspijs of marsepein, een in het midden en een bovenop. Het verhaal gaat dat de 12 marsepeinen bolletjes waarmee de taart is versierd, de 12 apostelen voorstellen.

Frankrijk

In Frankrijk wordt met Pasen de Gigot d'Agneau gegeten, een Frans recept voor gebraden lamsvlees. Het lamsvlees wordt meestal gekruid met Provençaalse kruiden, knoflook, komijn en olijfolie.Traditioneel wordt het geserveerd met sperziebonen en in de oven gebakken aardappelen.

Duitsland

Duitsland kent talrijke historische paastradities! Op paaszondag komen Duitse families traditiegetrouw samen voor een grote paasbrunch. In het noorden van Duitsland worden paasvuren aangestoken op de avond van paaszaterdag. Een traditionele paasmaaltijd bestaat in Duitsland uit lamsvlees. Lamsvlees staat symbool voor onschuld en nederigheid. De paasmaaltijd wordt vaak bereid met verse groenten en aardappelen.

Het Verenigd Koninkrijk

Simnel-cake is een paasklassieker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Hij onderscheidt zich door twee lagen amandelspijs of marsepein, een in het midden en een bovenop. Het verhaal gaat dat de 12 marsepeinen bolletjes waarmee de taart is versierd, de 12 apostelen voorstellen.

Finland

In Finland genieten ze van Mammi. Dit is een toetje dat 3 tot 4 dagen duurt om te bereiden. Het wordt gemaakt van water, stroop, rogge, roggemeel en sinaasappelschil, vervolgens wordt het in de oven gebakken en daarna moet het 3 tot 4 dagen koelen. Na het koelen wordt dit nagerecht geserveerd met melk, room, suiker of vanillesaus. Ze noemen dit gerecht ook wel 'Finse paaspudding'.

De Verenigde Staten

De Amerikaanse traditie om ham te eten met Pasen, begon jaren geleden, voordat de koeling bestond! De dieren werden in de herfst geslacht en om het vlees langere tijd te bewaren, werd het gezout. Het pekelen duurde zo lang dat de eerste hammen pas met Pasen klaar waren. Ham werd zo een feestelijk middelpunt van het paasdiner, waarvan veel huizen in Amerika elke paaszondag genieten.

Rusland

Russen zijn dol op Pashka met Pasen. Dit is een traditionele dessertpudding op basis van kwark en roomkaas met fruit. Het is een stevige pudding die vaak met brood wordt gegeten. De kaasstolp wordt vaak versierd met gedroogd fruit en de letters XB. Deze letters betekenen 'Christus is opgestaan'.

Finland

In Finland genieten ze van Mammi. Dit is een toetje dat 3 tot 4 dagen duurt om te bereiden. Het wordt gemaakt van water, stroop, rogge, roggemeel en sinaasappelschil, vervolgens wordt het in de oven gebakken en daarna moet het 3 tot 4 dagen koelen. Na het koelen wordt dit nagerecht geserveerd met melk, room, suiker of vanillesaus. Ze noemen dit gerecht ook wel 'Finse paaspudding'.

De Verenigde Staten

De Amerikaanse traditie om ham te eten met Pasen, begon jaren geleden, voordat de koeling bestond! De dieren werden in de herfst geslacht en om het vlees langere tijd te bewaren, werd het gezout. Het pekelen duurde zo lang dat de eerste hammen pas met Pasen klaar waren. Ham werd zo een feestelijk middelpunt van het paasdiner, waarvan veel huizen in Amerika elke paaszondag genieten.

Rusland

Russen zijn dol op Pashka met Pasen. Dit is een traditionele dessertpudding op basis van kwark en roomkaas met fruit. Het is een stevige pudding die vaak met brood wordt gegeten. De kaasstolp wordt vaak versierd met gedroogd fruit en de letters XB. Deze letters betekenen 'Christus is opgestaan'.

750% meer gezocht naar paasbrunch bestellen in 2020

Vorig jaar is er maar liefst 750% meer gezocht naar 'paasbrunch bestellen' en 'paasbrunch bezorgen' dan de jaren ervoor. Dit valt natuurlijk te wijten aan de lockdown van 2020 waardoor de populariteit van online eten bestellen toenam. Gelukkig kan Pasen in lockdown ook leuk zijn en zoeken Nederlanders naar bezorgopties om toch een culinair paasontbijtje op tafel te kunnen zetten.

Vrolijk vegetarisch Pasen!

Volgens onze tradities eten wij meer vlees tijdens feestdagen, zoals met Pasen of Kerstmis. Maar het lijkt er op dat Nederlanders hun gewoonten aan het veranderen zijn en juist tijdens de paasmaand ook genieten van vegetarische brunches en avondmaaltijden. Het percentage vegetarische gerechten dat bij HelloFresh'ers werd bezorgd, lag in 2019 en 2020 rond de 37%. Dit is bijna twee keer zoveel in vergelijking met gerechten waar vlees in zit! Op zoek naar lekkere vleesvrije recepten voor Pasen? Bekijk dan onze vegetarische gerechten.
Ontdek de lekkerste vegetarische recepten van HelloFresh

Methodologie

Het onderzoek werd in januari 2021 uitgevoerd met interne data van HelloFresh en tools zoals Google Trends, Ahrefs en Keywordtool.io. Voor dit onderzoek is data uit de periode 2016 tot 2021 gebruikt.

Meer inspiratie nodig voor Pasen?

Meer inspiratie nodig voor Pasen?

Vind hier de lekkerste HelloFresh-recepten