Pasen 2022: paasrecepten vanuit de hele wereld
Pasen 2022: paasrecepten vanuit de hele wereld
De lekkerste paasrecepten
Pasen is net als kerst een moment om samen te komen met familie om lekker te eten. We hebben daarom een aantal lekkere paasrecepten voor zowel het paasontbijt als de paasbrunch voor je samengesteld. De paasrecepten kun je bij je maaltijdbox bestellen bij HelloFresh. Wil je dit jaar eens iets anders dan een paasstol bij de brunch? Neem dan een kijkje bij de recepten voor Pasen uit andere landen in de wereld.

Begin de dag met een paasontbijt
*gebaseerd op data uit Google Ads, 'paasontbijt' en 'paasontbijt bestellen' (januari 2021 t/m december 2021) in Nederland
.jpg)
Paasbrunch: voor als je lang wilt tafelen
*gebaseerd op data uit Google Ads paasbrunch en paasbrunch bestellen (januari 2021 t/m december 2021) in Nederland

Voor bij de koffie: paastaart
Paasdiner en andere ideeën uit andere landen
Ben je op zoek naar paasideeën omdat je het dit jaar eens anders wil doen? Doe paasideetjes op en bekijk de paasmaaltijden die worden gegeten in andere delen van de wereld. In Nederland genieten we van een lekker ontbijt of een lekkere brunch, maar in andere landen vieren ze de paasdagen op een hele andere manier. Benieuwd? HelloFresh ging op zoek naar de lekkerste 12 paasmaaltijden van over de hele wereld.

Mexico
In Mexico houden ze van Capirotada, een broodpudding die op Goede Vrijdag in het hele land wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Bolillo, een brood dat lijkt op stokbrood. Dit stokbrood wordt geweekt in een glühweinsiroop van suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Daarnaast zijn noten, gedroogd fruit en hagelslag gebruikelijke toppings. Dit kleurrijke brood moet de kruisiging voorstellen: de kaneelstokjes staan voor het kruis, de kruidnagels voor de spijkers en het brood is het lichaam van Christus.

Argentinië
In Argentinië genieten ze van Torta Pascualina, dit wordt vertaald als 'paastaart'. Torta Pascualina is een Argentijns paasgerecht uit de zestiende eeuw. De Italiaanse immigranten namen het recept met zich mee naar Argentinië. In deze spinazie-ricottataart worden rauwe eieren geklutst, die koken als de taart in de oven bakt. Wanneer je hem serveert, heeft elk sneetje een dwarsdoorsnede van een prachtig gekookt ei.

Ecuador
Fanesca is een Ecuadoriaans gerecht met een unieke smaak. Het is een stoofpot van twaalf 'granen' en gezouten kabeljauw in een romige saus. Hier voeg je pinda's, hardgekookte eieren, gebakken bakbananen en mini-empanadas aan toe. De twaalf 'granen' stellen de twaalf apostelen van Jezus voor en de kabeljauw staat symbool voor Jezus (een vis is een oud Christelijk symbool).

Mexico
In Mexico houden ze van Capirotada, een broodpudding die op Goede Vrijdag in het hele land wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Bolillo, een brood dat lijkt op stokbrood. Dit stokbrood wordt geweekt in een glühweinsiroop van suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Daarnaast zijn noten, gedroogd fruit en hagelslag gebruikelijke toppings. Dit kleurrijke brood moet de kruisiging voorstellen: de kaneelstokjes staan voor het kruis, de kruidnagels voor de spijkers en het brood is het lichaam van Christus.

Argentinië
In Argentinië genieten ze van Torta Pascualina, dit wordt vertaald als 'paastaart'. Torta Pascualina is een Argentijns paasgerecht uit de zestiende eeuw. De Italiaanse immigranten namen het recept met zich mee naar Argentinië. In deze spinazie-ricottataart worden rauwe eieren geklutst, die koken als de taart in de oven bakt. Wanneer je hem serveert, heeft elk sneetje een dwarsdoorsnede van een prachtig gekookt ei.

Ecuador
Fanesca is een Ecuadoriaans gerecht met een unieke smaak. Het is een stoofpot van twaalf 'granen' en gezouten kabeljauw in een romige saus. Hier voeg je pinda's, hardgekookte eieren, gebakken bakbananen en mini-empanadas aan toe. De twaalf 'granen' stellen de twaalf apostelen van Jezus voor en de kabeljauw staat symbool voor Jezus (een vis is een oud Christelijk symbool).

België
In België wordt Pasen gevierd met een uitgebreid ontbijt of brunch voor het hele gezin. Jongeren brengen een dag thuis met familie door. 's Avonds wordt een paasdiner opgediend met echte klassiekers, zoals lam en lentegroenten, of asperges en boontjes. Net als in Nederland besteden Belgische kinderen tijd aan het verven en zoeken van paaseieren.
.jpg)
Spanje
In Spanje verschilt de viering van Pasen van streek tot streek, maar in elke regio worden de tafels gevuld met overheerlijke zoetigheden, zoals Rosquillas de Semena Manta. Deze Spaanse paaslekkernijen lijken meer op gebak dan op traditionele donuts, omdat er geen gist aan te pas komt.

Polen
Zurek is een traditioneel paasontbijt in Polen. Het is een soep van pikante worst, waarmee het einde van de vastentijd wordt gevierd. Naast worst worden er ook rogge, water en hardgekookte eieren toegevoegd. Dit gerecht wordt altijd een paar dagen van tevoren gemaakt.

België
In België wordt Pasen gevierd met een uitgebreid ontbijt of brunch voor het hele gezin. Jongeren brengen een dag thuis met familie door. 's Avonds wordt een paasdiner opgediend met echte klassiekers, zoals lam en lentegroenten, of asperges en boontjes. Net als in Nederland besteden Belgische kinderen tijd aan het verven en zoeken van paaseieren.
.jpg)
Spanje
In Spanje verschilt de viering van Pasen van streek tot streek, maar in elke regio worden de tafels gevuld met overheerlijke zoetigheden, zoals Rosquillas de Semena Manta. Deze Spaanse paaslekkernijen lijken meer op gebak dan op traditionele donuts, omdat er geen gist aan te pas komt.

Polen
Zurek is een traditioneel paasontbijt in Polen. Het is een soep van pikante worst, waarmee het einde van de vastentijd wordt gevierd. Naast worst worden er ook rogge, water en hardgekookte eieren toegevoegd. Dit gerecht wordt altijd een paar dagen van tevoren gemaakt.

Frankrijk
In Frankrijk wordt met Pasen de Gigot d'Agneau gegeten, een Frans recept voor gebraden lamsvlees. Het lamsvlees wordt meestal gekruid met Provençaalse kruiden, knoflook, komijn en olijfolie. Traditioneel wordt het geserveerd met sperziebonen en in de oven gebakken aardappelen.

Duitsland
Duitsland kent talrijke historische paastradities! Op paaszondag komen Duitse families traditiegetrouw samen voor een grote paasbrunch. In het noorden van Duitsland worden paasvuren aangestoken op de avond van paaszaterdag. Een traditionele paasmaaltijd bestaat in Duitsland uit lamsvlees. Lamsvlees staat symbool voor onschuld en nederigheid. De paasmaaltijd wordt vaak bereid met verse groenten en aardappelen.

Het Verenigd Koninkrijk
Simnel-cake is een paasklassieker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Hij onderscheidt zich door twee lagen amandelspijs of marsepein, een in het midden en een bovenop. Het verhaal gaat dat de 12 marsepeinen bolletjes waarmee de taart is versierd, de 12 apostelen voorstellen.

Frankrijk
In Frankrijk wordt met Pasen de Gigot d'Agneau gegeten, een Frans recept voor gebraden lamsvlees. Het lamsvlees wordt meestal gekruid met Provençaalse kruiden, knoflook, komijn en olijfolie. Traditioneel wordt het geserveerd met sperziebonen en in de oven gebakken aardappelen.

Duitsland
Duitsland kent talrijke historische paastradities! Op paaszondag komen Duitse families traditiegetrouw samen voor een grote paasbrunch. In het noorden van Duitsland worden paasvuren aangestoken op de avond van paaszaterdag. Een traditionele paasmaaltijd bestaat in Duitsland uit lamsvlees. Lamsvlees staat symbool voor onschuld en nederigheid. De paasmaaltijd wordt vaak bereid met verse groenten en aardappelen.

Het Verenigd Koninkrijk
Simnel-cake is een paasklassieker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Hij onderscheidt zich door twee lagen amandelspijs of marsepein, een in het midden en een bovenop. Het verhaal gaat dat de 12 marsepeinen bolletjes waarmee de taart is versierd, de 12 apostelen voorstellen.

Finland
In Finland genieten ze van Mammi. Dit is een toetje dat 3 tot 4 dagen duurt om te bereiden. Het wordt gemaakt van water, stroop, rogge, roggemeel en sinaasappelschil, vervolgens wordt het in de oven gebakken en daarna moet het 3 tot 4 dagen koelen. Na het koelen wordt dit nagerecht geserveerd met melk, room, suiker of vanillesaus. Ze noemen dit gerecht ook wel 'Finse paaspudding'.

De Verenigde Staten
De Amerikaanse traditie om ham te eten met Pasen, begon jaren geleden, voordat de koeling bestond! De dieren werden in de herfst geslacht en om het vlees langere tijd te bewaren, werd het gezout. Het pekelen duurde zo lang dat de eerste hammen pas met Pasen klaar waren. Ham werd zo een feestelijk middelpunt van het paasdiner, waarvan veel huishoudens in Amerika elke paaszondag genieten.

Rusland
Russen zijn dol op Pashka met Pasen. Dit is een traditionele dessertpudding op basis van kwark en roomkaas met fruit. Het is een stevige pudding die vaak met brood wordt gegeten. De kaasstolp wordt vaak versierd met gedroogd fruit en de letters XB. Deze letters betekenen 'Christus is opgestaan'.

Finland
In Finland genieten ze van Mammi. Dit is een toetje dat 3 tot 4 dagen duurt om te bereiden. Het wordt gemaakt van water, stroop, rogge, roggemeel en sinaasappelschil, vervolgens wordt het in de oven gebakken en daarna moet het 3 tot 4 dagen koelen. Na het koelen wordt dit nagerecht geserveerd met melk, room, suiker of vanillesaus. Ze noemen dit gerecht ook wel 'Finse paaspudding'.

De Verenigde Staten
De Amerikaanse traditie om ham te eten met Pasen, begon jaren geleden, voordat de koeling bestond! De dieren werden in de herfst geslacht en om het vlees langere tijd te bewaren, werd het gezout. Het pekelen duurde zo lang dat de eerste hammen pas met Pasen klaar waren. Ham werd zo een feestelijk middelpunt van het paasdiner, waarvan veel huishoudens in Amerika elke paaszondag genieten.

Rusland
Russen zijn dol op Pashka met Pasen. Dit is een traditionele dessertpudding op basis van kwark en roomkaas met fruit. Het is een stevige pudding die vaak met brood wordt gegeten. De kaasstolp wordt vaak versierd met gedroogd fruit en de letters XB. Deze letters betekenen 'Christus is opgestaan'.
Vier het samen #hellofreshnlpasen2022
Maak jij een van de paasrecepten klaar? Heb je tips voor het dekken van de tafel? Pasen vier je samen, dus deel het met ons via Facebook, Instagram of TikTok met de hashtag #hellofreshnlpasen2022!