Scan de QR-code op je computer of klik op onderstaande knop op je telefoon.
Niet alle voedingsmiddelen horen thuis in de koelkast. Deze producten bewaar je beter in een fruitschaal: tomaat, komkommer, avocado, bessen, courgette, banaan, citroen, meloen, paprika, ananas, pompoen, ui en aubergine. Verder bewaar je de volgende producten beter in je keukenkastje: knoflook, aardappelen en brood.
Bovenaan en in de deur is de temperatuur het hoogst (6-7°C), daarom zijn deze delen perfect geschikt voor zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur en drank.
In het midden is de temperatuur zo’n 3-4°C. Hier bewaar je kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, slaatjes, taart.
Daaronder, boven de groentelade, is het 0-2°C. Hier bewaar je vis, gevogelte of rauw vlees - het best in afgesloten bakjes.
En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit in de gewenste temperatuur van 4-6°C te bewaren. Sommige koelkasten zijn zelfs voorzien van een vochtregelaar om de levensduur van groenten te verlengen.
Brood
Heb je oud brood op de plank liggen? Gooi het niet weg, maak er lekkere wentelteefjes van! Perfect voor een uitgebreide brunch of als tussendoortje.
Ingrediënten:
Groenten
Koken met restjes kan heel eenvoudig zijn. In een handomdraai maak je met je overgebleven groenten een heerlijke frittata.
Ingrediënten:
Vlees
Overgebleven kip in de koelkast? Maak er heerlijke rillettes van!
Ingrediënten:
Aardappels
Hoeveel aardappelen heb je nu precies nodig? Dat is best moeilijk in te schatten. Heb je nog wat aardappels over? Maak er dan een taart van.
Ingrediënten:
Restje melk
Verzorg je planten met een restje melk. Heb jij een gezellige groene jungle thuis? Dan weet je vast dat het verzorgen van planten heel wat voeten in de aarde heeft. Met deze tip laat je de bladeren mooi glanzen én houd je schimmels tegen.
Dat zuurkool gefermenteerde kool is, weet je misschien al. Maar wist jij ook dat bier, yoghurt, kombucha en tofu het gevolg zijn van fermentatie? Fermentatie gebeurt vaker dan je misschien in eerste instantie dacht. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten en schimmels (micro-organismen) gebruikt worden om stoffen in een bepaald product om te zetten. Klinkt wellicht niet zo smakelijk, maar het valt mee! Hierdoor verandert bijvoorbeeld de smaak, geur, kleur, verteerbaarheid of houdbaarheid.