Samen tegen voedselverspilling

Samen tegen voedselverspilling

De overgrote meerderheid (80%) van de Nederlanders vindt voedselverspilling slecht voor onze planeet. Gelukkig is maar liefst 94% het erover eens dat we voedselverspilling moeten tegengaan. En eigenlijk kan dat al door kleine acties in eigen keuken. Wist je bijvoorbeeld dat je de versheid en levensduur van een product kunt verlengen door het een juiste plek in de koelkast te geven? En heb je al ontdekt dat je met restjes lekkere gerechten op tafel kunt toveren of ze zelfs als origineel aperitiefhapje kunt serveren? Zo worden we samen verspillingsvrij.

De overgrote meerderheid (80%) van de Nederlanders vindt voedselverspilling slecht voor onze planeet. Gelukkig is maar liefst 94% het erover eens dat we voedselverspilling moeten verminderen. En eigenlijk kan dat al door kleine acties in eigen keuken.

Leer hier hoe jij eenvoudig langer én meer plezier uit je boodschappen kunt halen!

Koelkastindeling

Recepten met restjes

Aperitieven met restjes

Koelkastindeling

Recepten met restjes

Aperitieven met restjes

Langer vers in de koelkast

Leg jij ook alle ingrediënten zomaar ergens in je koelkast? Dan kun je wel eens schrikken hoe snel een product minder vers is. Eten en drinken blijft langer goed als je het op de juiste manier en plek bewaart. Met deze lijst weet jij precies wat je waar het langst vers houdt. Zet daarnaast je koelkast van tevoren altijd op 4°C, want dat is de ideale koelkast temperatuur.

Hoort alles thuis in de koelkast?



Niet alle voedingsmiddelen horen thuis in de koelkast. Deze producten bewaar je beter in een fruitschaal: tomaat, komkommer, avocado, bessen, courgette, banaan, citroen, meloen, paprika, ananas, pompoen, ui en aubergine. Verder bewaar je de volgende producten beter in je keukenkastje: knoflook, aardappelen en brood.

Bovenaan en in de deur is de temperatuur het hoogst (6-7°C), daarom zijn deze delen perfect geschikt voor: zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur en drank.

In het midden is de temperatuur zo’n 3-4°C. Hier bewaar je: kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, slaatjes, taart.

Daaronder, boven de groentelade, is het 0-2°C. Hier bewaar je vis, gevogelte of rauw vlees - het best in afgesloten bakjes.

En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit in de gewenste temperatuur van 4-6°C te bewaren. Sommige koelkasten zijn zelfs voorzien van een vochtregelaar om de levensduur van groenten te verlengen.

Wat te doen met restjes?

84% van de Nederlanders streeft ernaar om thuis minder voedsel te verspillen. Een goede zaak, want Nederlandse huidshoudens verspillen per jaar zo'n 589 miljoen kilo vast voedsel.

Uit onderzoek van het Voedingscentrum* blijken voornamelijk brood, zuivel, groenten/fruit, aardappelen en vlees productcategorieën waarop de meeste winst te behalen valt als het gaat om verspilling.

De redenen waarom producten uit deze categorieën vaak in de vuilnisbak belanden? Omdat de houdbaarheidsdatum voorbij is (37% van de totale voedselverspilling) of omdat er teveel van ze bereid, opgeschept of geschonken wordt (36% van de totale voedselverspilling).

Check daarom grondig je voorraadkast en wat er als eerste op moet en maak altijd een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Houd je dan toch iets over? Met deze recepten op basis van restjes kun je verspilling vermijden:

Brood

Heb je oud brood op de plank liggen? Gooi het niet weg, maar maak er lekkere wentelteefjes van! Perfect voor een uitgebreide brunch of als tussendoortje.

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 3 tl kaneel
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el roomboter
  • 2 sneetjes brood

    Bereidingswijze:
  1. Meng suiker, melk, kaneel en ei in een diep bord
  2. Doop het brood aan beide kanten in het mengsel
  3. Bak de wentelteefjes ongeveer 4 minuten per kant
  4. Voeg eventueel crème fraîche en citroenmelisse toe voor een frisse smaak

Groenten

Koken met restjes kan heel eenvoudig zijn. In een handomdraai maak je met je overgebleven groenten een heerlijke frittata.

Ingrediënten:

  • Restjes groenten
  • Kaas naar keuze
  • 2 eieren
  • Olijfolie
  • Peper & zout

    Bereidingswijze:
  1. Snijd je groenten in kleine stukjes en meng ze eventueel met wat kaas naar keuze
  2. Doe alles samen in een met olie ingevette ovenschaal
  3. Klop een paar eieren los met peper en zout naar smaak
  4. Giet het eimengsel over de groenten in de ovenschaal
  5. Bak ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C

Vlees

Overgebleven kip in de koelkast? Maak er heerlijke rillettes van!

Ingrediënten:

  • Restjes kip
  • 2 el fromage frais of yoghurt
  • Bieslook
  • Ui
  • Olijfolie
  • Zout & Peper

    Bereidingswijze:
  1. Meng de stukjes kip met fromage frais of yoghurt
  2. Voeg bieslook, olijfolie, gesnipperde ui, zout en peper toe
  3. Voilà, je rillettes is klaar!

Aardappels

Hoeveel aardappelen heb je nu precies nodig? Dat is best moeilijk in te schatten. Heb je nog wat aardappels over? Maak er dan een taart van.

Ingrediënten:

  • Restje aardappelen
  • 1 ei
  • Cheddarkaas
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el maismeel

    Bereidingswijze:
  1. Pureer de aardappelen
  2. Voeg een ei en cheddarkaas toe en kruid naar smaak met kerriepoeder, bieslook en knoflook
  3. Meng alle ingrediënten tot een smeuïge massa en rol er ‘pingpong’-balletjes van
  4. Bestrooi de balletjes met maismeel en druk ze plat tot taartjes
  5. Verwarm een bodem plantaardige olie in een koekenpan en frituur de taartjes aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn

Restje melk

Verzorg je planten met een restje melk. Heb jij een gezellige groene jungle thuis? Dan weet je vast dat het verzorgen van planten heel wat voeten in de aarde heeft. Met deze tip laat je de bladeren mooi glanzen én houd je schimmels tegen.

  1. Giet een restje melk in een plantenspuit
  2. Spuit de melk over de planten
Klik hier voor nog meer restjesinspiratie

Aperitieven met restjes

Restjes kun je ook makkelijk omtoveren tot hapjes. Zo maak je niet alleen indruk met je kookkunsten, je deelt bovendien inspiratie met je gasten over hoe zij ook minder voedsel kunnen verspillen.

Chips

Maak je eigen chips met overgebleven groenten. Bak bijvoorbeeld je aardappelschil knapperig in een oven op 200°C of snijd de stam van je broccoli of bloemkool in schijfjes die je bakt in een pan met boter en wat kruiden.

Dumplings

Meng lente ui, gember, koolsla en eventueel een restje kip of kalkoen met sesamolie, sesamzaadjes en wat mayonaise en gebruik het mengsel als vulling voor je dumplings. Stoom ze krokant in een pan met water en olie en serveer met wat sojasaus.

Bruschetta

Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over plakjes oud brood. Bak wat snoeptomaatjes in een pan op een laag vuur. Meng wat ricotta met verse basilicum en smeer op het brood. Schep daar de tomaatjes bovenop, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en bak vijf minuten in de oven.

Tempura

Strooi wat bloem over de courgetteschillen (van 4 courgetten). Meng 130 g bloem, 1 eierdooier en 15 cl ijskoud water tot één geheel in een kom. Dip de courgette in het tempuradeeg en frituur 2 minuten in een pan met olie.

Chips

Maak je eigen chips met overgebleven groenten. Bak bijvoorbeeld je aardappelschil knapperig in een oven op 200°C of snijd de stam van je broccoli of bloemkool in schijfjes die je bakt in een pan met boter en wat kruiden.

Dumplings

Meng lente ui, gember, koolsla en eventueel een restje kip of kalkoen met sesamolie, sesamzaadjes en wat mayonaise en gebruik het mengsel als vulling voor je dumplings. Stoom ze krokant in een pan met water en olie en serveer met wat sojasaus.

Bruschetta

Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over plakjes oud brood. Bak wat snoeptomaatjes in een pan op een laag vuur. Meng wat ricotta met verse basilicum en smeer op het brood. Schep daar de tomaatjes bovenop, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en bak vijf minuten in de oven.

Tempura

Strooi wat bloem over de courgetteschillen (van 4 courgetten). Meng 130 g bloem, 1 eierdooier en 15 cl ijskoud water tot één geheel in een kom. Dip de courgette in het tempuradeeg en frituur 2 minuten in een pan met olie.

Meer weten over duurzaamheid bij HelloFresh?

Klik hier voor meer informatie

HelloFresh is actief stakeholder van Samen tegen voedselverspilling, een stichting die zich samen met bedrijven en publieke organisaties inzet voor een gemeenschappelijk doel: Samen maken we van Nederland één van de eerste landen ter wereld die voedselverspilling met de helft weet te verminderen in 2030. En daarmee worden we koploper en een wereldvoorbeeld in het realiseren van Sustainable Development Goal 12.3. Samen maken we Nederland #verspillingsvrij.

HelloFresh heeft minder dan 0.2% voedselverspilling in de keten en boxen die door annulatie of afwezigheden niet geleverd worden, doneert het bedrijf aan de voedselbanken. Onderzoek toont tevens aan dat Nederlandse huishoudens die met HelloFresh koken gemiddeld 21% minder voedsel verspillen dan wanneer ze zelf boodschappen doen en koken.

© HelloFresh 2021