
Samen tegen voedselverspilling
Ontvang je korting direct in de app
Scan de QR-code op je computer of klik op onderstaande knop op je telefoon.
Alle kleine stapjes helpen
Leer hoe jij eenvoudig langer én meer plezier uit je boodschappen kunt halen!
Langer vers in de koelkast
Met deze lijst weet jij precies wat je waar het langst vers houdt. Zet daarnaast je koelkast van tevoren altijd op 4°C, want dat is de ideale koelkast temperatuur.

Hoort alles thuis in de koelkast?
Niet alle voedingsmiddelen horen thuis in de koelkast. Deze producten bewaar je beter in een fruitschaal: tomaat, komkommer, avocado, bessen, courgette, banaan, citroen, meloen, paprika, ananas, pompoen, ui en aubergine. Verder bewaar je de volgende producten beter in je keukenkastje: knoflook, aardappelen en brood.Bovenaan en in de deur is de temperatuur het hoogst (6-7°C), daarom zijn deze delen perfect geschikt voor zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur en drank.
In het midden is de temperatuur zo’n 3-4°C. Hier bewaar je kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, slaatjes, taart.
Daaronder, boven de groentelade, is het 0-2°C. Hier bewaar je vis, gevogelte of rauw vlees - het best in afgesloten bakjes.
En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit in de gewenste temperatuur van 4-6°C te bewaren. Sommige koelkasten zijn zelfs voorzien van een vochtregelaar om de levensduur van groenten te verlengen.
Wat te doen met restjes?
Uit onderzoek van het Voedingscentrum* blijken voornamelijk brood, zuivel, groenten en fruit, aardappelen en vlees de productcategorieën waarop de meeste winst te behalen valt als het gaat om verspilling.
De redenen waarom producten uit deze categorieën vaak in de vuilnisbak belanden? Omdat de houdbaarheidsdatum voorbij is (37% van de totale voedselverspilling) of omdat er teveel van ze bereid, opgeschept of geschonken wordt (36% van de totale voedselverspilling).
Check daarom grondig je voorraadkast en wat er als eerste op moet en maak altijd een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Houd je dan toch iets over? Met deze tips kun je verspilling vermijden:
.jpg)
Brood
Heb je oud brood op de plank liggen? Gooi het niet weg, maak er lekkere wentelteefjes van! Perfect voor een uitgebreide brunch of als tussendoortje.
Ingrediënten:
- 1 ei
- 125 ml melk
- 3 tl kaneel
- 2 el bruine suiker
- 1 el roomboter
- 2 sneetjes brood
Bereidingswijze:
- Meng suiker, melk, kaneel en ei in een diep bord
- Doop het brood aan beide kanten in het mengsel
- Bak de wentelteefjes ongeveer 4 minuten per kant
- Voeg eventueel crème fraîche en citroenmelisse toe voor een frisse toets

Groenten
Koken met restjes kan heel eenvoudig zijn. In een handomdraai maak je met je overgebleven groenten een heerlijke frittata.
Ingrediënten:
- Restjes groenten
- Kaas naar keuze
- 2 eieren
- Olijfolie
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Snijd je groenten in kleine stukjes en meng ze eventueel met wat kaas naar keuze
- Doe alles samen in een met olie ingevette ovenschaal
- Klop een paar eieren los met peper en zout naar smaak
- Giet het eimengsel over de groenten in de ovenschaal
- Bak ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C

Vlees
Overgebleven kip in de koelkast? Maak er heerlijke rillettes van!
Ingrediënten:
- Restjes kip
- 2 el fromage frais of yoghurt
- Bieslook
- Ui
- Olijfolie
- Zout & Peper
Bereidingswijze:
- Meng de stukjes kip met fromage frais of yoghurt
- Voeg bieslook, olijfolie, gesnipperde ui, zout en peper toe
- Zo, je rillettes is klaar!
.jpg)
Aardappels
Hoeveel aardappelen heb je nu precies nodig? Dat is best moeilijk in te schatten. Heb je nog wat aardappels over? Maak er dan een taart van.
Ingrediënten:
- Restje aardappelen
- 1 ei
- Cheddarkaas
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl bieslook
- 1 teentje knoflook
- 1 el maismeel
Bereidingswijze:
- Pureer de aardappelen
- Voeg een ei en cheddarkaas toe en kruid naar smaak met kerriepoeder, bieslook en knoflook
- Meng alle ingrediënten tot een smeuïge massa en rol er ‘pingpong’-balletjes van
- Bestrooi de balletjes met maismeel en druk ze plat tot taartjes
- Verwarm een bodem plantaardige olie in een koekenpan en frituur de taartjes aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn
.jpg)
Restje melk
Verzorg je planten met een restje melk. Heb jij een gezellige groene jungle thuis? Dan weet je vast dat het verzorgen van planten heel wat voeten in de aarde heeft. Met deze tip laat je de bladeren mooi glanzen én houd je schimmels tegen.
- Giet een restje melk in een plantenspuit
- Spuit de melk over de planten

Dat zuurkool gefermenteerde kool is, weet je misschien al. Maar wist jij ook dat bier, yoghurt, kombucha en tofu het gevolg zijn van fermentatie? Fermentatie gebeurt vaker dan je misschien in eerste instantie dacht. Het is een proces waarbij bacteriën, gisten en schimmels (micro-organismen) gebruikt worden om stoffen in een bepaald product om te zetten. Klinkt wellicht niet zo smakelijk, maar het valt mee! Hierdoor verandert bijvoorbeeld de smaak, geur, kleur, verteerbaarheid of houdbaarheid.
Borrelen met restjes
Chips
Maak je eigen chips met overgebleven groenten. Bak bijvoorbeeld je aardappelschil knapperig in een oven op 200°C of snijd de stam van je broccoli of bloemkool in schijfjes die je bakt in een pan met boter en wat kruiden.
Dumplings
Meng lente ui, gember, koolsla en eventueel een restje kip of kalkoen met sesamolie, sesamzaadjes en wat mayonaise en gebruik het mengsel als vulling voor je dumplings. Stoom ze krokant in een pan met water en olie en serveer met wat sojasaus.
Bruschetta
Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over plakjes oud brood. Bak wat snoeptomaatjes in een pan op een laag vuur. Meng wat ricotta met verse basilicum en smeer op het brood. Schep daar de tomaatjes bovenop, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en bak vijf minuten in de oven.
Tempura
Strooi wat bloem over de courgetteschillen (van 4 courgetten). Meng 130 g bloem, 1 eierdooier en 15 cl ijskoud water tot één geheel in een kom. Dip de courgette in het tempuradeeg en frituur 2 minuten in een pan met olie.
Chips
Maak je eigen chips met overgebleven groenten. Bak bijvoorbeeld je aardappelschil knapperig in een oven op 200°C of snijd de stam van je broccoli of bloemkool in schijfjes die je bakt in een pan met boter en wat kruiden.
Dumplings
Meng lente ui, gember, koolsla en eventueel een restje kip of kalkoen met sesamolie, sesamzaadjes en wat mayonaise en gebruik het mengsel als vulling voor je dumplings. Stoom ze krokant in een pan met water en olie en serveer met wat sojasaus.
Bruschetta
Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over plakjes oud brood. Bak wat snoeptomaatjes in een pan op een laag vuur. Meng wat ricotta met verse basilicum en smeer op het brood. Schep daar de tomaatjes bovenop, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en bak vijf minuten in de oven.
Tempura
Strooi wat bloem over de courgetteschillen (van 4 courgetten). Meng 130 g bloem, 1 eierdooier en 15 cl ijskoud water tot één geheel in een kom. Dip de courgette in het tempuradeeg en frituur 2 minuten in een pan met olie.