HelloFreshIconChevronRightSmallMaaltijdboxIconChevronRightSmallGroente Onderzoek
HelloFresh Logo

Hoe houd je het gezellig aan tafel én zorg je dat je kind zijn bord leeg eet?

Op 17 juni is het Internationale Eet-Je-Groente-Dag. Is het bij jou aan de eettafel altijd gezellig? Hoe zorg je dat je kind zijn bord leegeet? Maaltijdbox bedrijf Hellofresh onderzocht dit.

Op 17 juni is het Internationale Eet-Je-Groente-Dag. Is het bij jou aan de eettafel altijd gezellig? Hoe zorg je dat je kind zijn bord leegeet? Maaltijdbox bedrijf Hellofresh onderzocht dit.

17 juni: Internationale Eet-Je-Groente-Dag

Bijna een derde van de kinderen eet zijn bordje leeg en drie kwart eet meer dan de helft op. Een mooie score voor Nederlandse gezinnen! Gaat het bij jou aan de eettafel niet altijd zo makkelijk als bij deze gezinnen? Je bent niet de enige, meer dan de helft van de Nederlandse ouders geeft aan dat hun kinderen klagen over het eten, allemaal andere smaken en voorkeuren hebben en dat het maar lastig is om de tijd te vinden om boodschappen te doen en te koken.

Wat eten we vandaag?

Wat eten we vandaag?

De meeste ouders hebben moeite met te bedenken wát ze precies op tafel zetten (41%), gevolgd door het aanbrengen van variatie in het weekmenu (33%). Ook je kind nieuwe dingen laten eten (31%), het bordje leeg laten eten (30%) en groente laten eten (29%) staan in de top 5 strubbelingen van Nederlandse ouders.
Utrecht heeft de meest avontuurlijke kinderen

Utrecht heeft de meest avontuurlijke kinderen

In het midden en zuiden van het land vindt de helft van de ouders dat ze avontuurlijke kinderen hebben aan de eettafel, tien procent meer dan in de rest van het land. Ook per stad zien we verschillen. Een avontuurlijk kind betekent dat ze houden van onbekende gerechten. In Utrecht wonen de meest avontuurlijke kinderen (54%) en in Maastricht de minst (39%). Amsterdamse kids doen het ook niet slecht, ruim een vijfde van hun ouders noemt ze zelfs ‘erg avontuurlijk’, terwijl dit in Arnhem maar 12% is.
Nieuwe dingen proberen? Groente is het moeilijkst!

Nieuwe dingen proberen? Groente is het moeilijkst!

Twee derde van de Nederlandse ouders zegt dat hun kinderen maar lastig nieuwe dingen willen proberen. Rauwe en gekookte groente staan met afstand bovenaan het lijstje! In Groningen en Maastricht heeft bijna de helft van alle kinderen geen moeite met een specifieke productgroep, en slechts een derde van de kinderen heeft daar moeite met groente. Terwijl in Amsterdam juist de helft van de kinderen liever geen nieuwe groente probeert! Hoogste tijd dus, dat we eens kijken hoe we dat gemakkelijker kunnen maken...

Eet je bordje leeg, ook je groente! 5 Tips voor hopeloze ouders:

In het onderzoek onder alle HelloFresh’ers met kinderen gaven bijna alle ouders aan dat het leven er een stuk gemakkelijker op wordt als hun kinderen goed eten. Natuurlijk hebben we ze meteen gevraagd hoe ze dat doen, welke ‘trucs’ werken en welke niet. We hebben de vijf beste tips voor je op een rij gezet!

Tip 1: Variatie in het weekmenu

Tip 1: Variatie in het weekmenu

Variatie in het weekmenu staat op de tweede plek van waar ouders moeite mee hebben, maar zorgt toch bij 40% voor lege bordjes. Het is het dus zeker waard om daar wat meer tijd en moeite in te steken! Wist je dat 50% van de Nederlandse ouders kookt met maar 5-10 ingriediënten per week? Dat kan beter! Je maakt het jezelf makkelijk door bijvoorbeeld in het weekend al het menu voor de hele week te plannen. Je kunt ook heel goed de restjes bewaren en aan het eind van de week een lekkere verse groentesoep maken, of plaattaart, pizza, er zijn genoeg gerechten om restjes in te verwerken.
Tip 2: Betrek je kind bij de voorbereiding

Tip 2: Betrek je kind bij de voorbereiding

Een derde van de ouders geeft aan dat het een kind motiveert om zijn bordje leeg te eten als hij heeft geholpen met koken. Dat hoeft natuurlijk niet meteen het fileren van de zalm of het flamberen van de crème brûlée te zijn, een kind kan al snel helpen met de worteltjes wassen. Als je helemaal van succes verzekerd wilt zijn, laat je je kind meebeslissen over wat de pot schaft, bijna de helft van de ouders ervaart dat dit helpt en 20% zegt dat dit ook helpt om je kind nieuwe dingen te laten proberen.

Tip 3: Wees je kind niet te slim af

Denk jij slim te zijn door je kind om te kopen? Extra schermtijd, een toetje… slechts een vijfde van de ouders geeft aan dat dit zin heeft. Verstop je de boontjes onder het vlees? Of snijd je de paprika zo klein dat het niet meer opvalt in de pastasaus? Jammer maar helaas: ook groente verstoppen of vermommen trappen de meeste kinderen niet in (85%).

Tip 4: Eet allemaal hetzelfde

Tip 4: Eet allemaal hetzelfde

Probeer jij het iedereen naar de zin te maken en sta je voor jou en je partner een pittige curry te maken, voor je oudste gebakken aardappeltjes met vis en spinazie, en voor je jongste macaroni met kaas? Bespaar jezelf de moeite, want maar liefst 35% van de ouders geeft aan dat het juist helpt als de hele familie dezelfde maaltijd eet. Wat een fijne tip, heb je meteen meer tijd om na te denken over variatie en boodschappen doen.

Tip 5: Geef niet op!

Sommige kinderen willen gevoerd worden, anderen willen juist zelf eten. Je kind pas van tafel laten gaan als het bord leeg is kan helpen, maar misschien krijgt je kind dan wel juist negatieve associaties bij het eetmoment, wat je natuurlijk ook graag gezellig wilt houden. Kinderen zijn vaak uitstekende onderhandelaars, misschien kun je een goede deal sluiten. Of maak er een spel van, schep overal appelmoes overheen, of misschien helpt die extra schermtijd bij jouw kind juist wel als beloning… Hoe dan ook, ieder kind is anders dus je moet misschien eerst een heleboel uitproberen voordat je jouw gouden tip hebt gevonden. Of gewoon geduld hebben, 50% van de ondervraagde ouders geeft aan pas tussen hun 15e en 25e nieuwe dingen en smaken gingen ontdekken. Dus heb je een moeilijk etertje? Wie weet komt het later toch nog goed... succes!

Methodologie:
Data uit intern klantonderzoek van HelloFresh onder 1,523 Nederlandse respondenten over de periode 21.12.2020 t/m 04.01.2021.
HelloFresh Logo

Laat je verrassen door de lekkerste vegetarische recepten van HelloFresh!