Een kijkje in de Nederlandse keuken

Een kijkje in de Nederlandse keuken

Wil je meer weten over de kook- en eetgewoontes van Nederlandse huishoudens? Voedingsexperts van HelloFresh proberen aan de hand van trends en gegevens inzicht te krijgen in de manier waarop thuis wordt gekookt en gegeten. Lees er hier meer over!

Wil je meer weten over de kook- en eetgewoontes van Nederlandse huishoudens? Voedingsexperts van HelloFresh proberen aan de hand van trends en gegevens inzicht te krijgen in de manier waarop thuis wordt gekookt en gegeten. Lees er hier meer over!

Bereidingstijd

Populairste keukens

Vegetarisch of met vlees?

Populairste recepten

Bereidingstijd

Populairste keukens

Vegetarisch of met vlees?

Populairste recepten

Nederlanders besteden meer tijd aan koken en het ontdekken van recepten dan vorig jaar

Nederlanders hebben thuis meer tijd doorgebracht in de keuken. Terwijl we een weg proberen te vinden in een nieuwe manier van leven, genieten we van kleinere momenten, zoals koken. Uit nieuwe gegevens van HelloFresh blijkt dat we dit jaar 124% meer tijd in de keuken hebben doorgebracht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Daarnaast lijkt het erop dat we meer keukens verkennen en moeilijkere recepten proberen. Sinds maart hebben bijna 250% meer Nederlanders op internet gezocht naar 'uitgebreid koken', vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Viva Italia: de Italiaanse keuken is het populairst

Nederlanders genoten het meest van Italiaanse gerechten. In een periode van zes maanden, zowel in 2019 als in 2020, werd het meest Italiaans gegeten; meer dan één op de vier bestellingen was Italiaans.



Terwijl we door de omstandigheden nauwelijks kunnen reizen, wordt er in de keuken heel wat afgereisd met recepten uit de Midden-Oosterse en Indiase keuken. In deze laatste categorie zijn tussen 2019 en 2020 enkele van de grootste stijgingen te zien, terwijl gerechten van eigen bodem in populariteit zijn afgenomen. Nederland stond in 2019 in de top 2 van populairste keukens, terwijl het in 2020 niet eens de top 3 haalt.

Vegetarisch of met vlees?

HelloFresh ziet dit jaar een toename in het aantal bestellingen van vegetarische gerechten. Het percentage vegetarische maaltijden dat bij Nederlandse thuiskoks wordt bezorgd is in een periode van zes maanden gestegen tot 39% ten opzichte van 34% vorig jaar.

Toename interesse in gezond eten

Dit jaar zijn Nederlanders niet alleen meer gaan koken, ze lijken ook bewuster te eten. Sinds maart 2020 is in Nederland 22% meer gezocht op gezonde recepten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In balans met bowls

De oorsprong van de bowl-trend is niet bekend, maar dat de populairiteit van onder andere burrito-, sushi- en buddhabowls steeg is een feit. In restaurants, op blogs en social media - je zag ze overal voorbijkomen. Deze trend, die "ultiem gezond comfortfood" wordt genoemd, houdt voorlopig aan. In 2020 komt de bowl op de tweede plek als favoriet gerecht, gevolgd door Balansrecepten.

De bowl - oftewel een frisse, kleurrijke en rijkgevulde kom - bevat ingrediënten die je voorzien van alle belangrijke vitaminen, vezels en voedingsstoffen. Sinds de coronacrisis heeft 23% meer Nederlanders gezocht naar 'bowl-recepten'.
Methodologie Deze informatie komt van interne gegevens op basis van de receptkeuzes van Nederlandse HelloFresh'ers. Er wordt in periode van zes maanden vergeleken: week 14 t/m week 39 2020 (30 maart - 21 september 2020) en week 14 2019 t/m week 39 2019 (1 april - 23 september 2019). Er zijn aanvullende gegevens opgenomen om een bredere context te geven aan de Nederlandse voedingtrends. De zoekvolumes zijn gebaseerd op het gemiddelde aantal zoekopdrachten per maand voor een zoekopdracht met behulp van gegevens van Google Trends en Keywordtool.io over de periode van maart t/m september 2019 en 2020.
© HelloFresh 2021

      Meer weten over dit onderzoek?

      Neem contact op